Włoskie paluszki chlebowe grissini o smaku czosnku. Mocno czosnkowe i chrupiące. Najlepszy przepis na domowe grissini.
Proponuję wzbogacić podstawowe grissini o wyrazisty czosnkowy smak. Ale to propozycja dla prawdziwych fanów czosnku! :) Przynajmniej wtedy, gdy użyjecie 3 ząbków czosnku jak ja. Wtedy myślę, że tymi paluszkami można kurować nawet przeziębienie ;)
Innym polecam zmniejszyć ilość czosnku do 2 niewielkich ząbków. Lub upiec grissini bez dodatków smakowych lub z suszonymi pomidorami :)
Najlepiej robić je z włoskiej mąki typu 00. Jeśli nie macie takiej mąki to może być zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500.
Nie kierujcie się aż tak bardzo czasem pieczenia podanym w przepisie – paluszki będą gotowe, gdy wszystkie będą rumiane i złotobrązowe. To zależy również od użytej mąki – włoska typu 00 rumieni się trochę wolniej od polskiej.