by Katarzyna Anders

Deska serów i wędlin

Przystawki i przekąskiMini przekąskiSuszone moreleWigilia i Boże NarodzenieWinogronaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiProsciuttoSalamiCamembertGorgonzola

Deska serów i wędlin to najlepszy pomysł na imprezowe przekąski. Dobrze skomponowana wygląda pięknie i idealnie podkreśli smaki wybranych serów i wędlin. Imprezowa deska serów jest banalnie prosta w przygotowaniu – trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.

Po pierwsze i najważniejsze – choć taką deskę zwie się deską serów i wędlin, to niemniej ważną rolę grają na niej wszelkiego rodzaju przekąski, chrupiące przegryzki, odpowiednie owoce oraz orzechy i dodatki takie jak miód czy konfitury. To one dodają lekkości i świeżości zazwyczaj ciężkim serom. Wiele serów najlepiej smakuje i wręcz zyskuje ze słodkimi owocami takimi jak winogrona, figi, suszone morele oraz miodem, czy konfiturą żurawinową. Podobnie orzechy świetnie komponują się z serami. Dodatkowo chrupiący element w postaci paluszków grissini, krakersów, czy mini sucharków urozmaici i dopełni płytę serów. I co ważne – koniecznie postawcie na dobre jakościowo sery i wędliny.

Polecam użyć dużej deski lub tacy do zrobienia deski serów, ale porobić na niej dodatkowe “wyspy” z drobniejszymi składnikami – wszelkie orzechy, czy oliwki umieśćcie w małych miseczkach – będą się jeszcze ładniej prezentować i wygodniej będzie je nabierać. Podobnie miód i konfitury umieśćcie w małych miseczkach i dodajcie do nich łyżeczki lub nabierak do miodu.

Naszą deskę serów warto również ozdobić dodatkowo gałązkami rozmarynu, bo w końcu jemy przecież także oczami.

Odpowiednio skomponowana deska przystawek zachwyci Waszych gości! Jak wykonać deskę serów i jakie dobrać do niej składniki dowiecie się z poniższej listy, ale tak naprawdę możliwości jej skomponowania jest tyle, ile gatunków pysznych serów i wędlin. Ja użyłam serów camembert, brie, owczego, gorgonzoli, mimolette, a moim odkryciem, był ser wensleydale z czekolada deserową i pomarańczą – coś przepysznego! Natomiast z wędlin użyłam włoskiego salami, oryginalnego prosciutto oraz suchej krakowskiej.

W przepisie napisałam, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale tak naprawdę zależy to od wyboru innych imprezowych przekąsek i apetytu gości. I bardzo nietypowo, jak na mój blog, tym razem nie podaję dokładnych, wyliczonych ilości, tak jak w innych przepisach. Deska serów i wędlin jest tak różnorodna i zależy od Waszej liczby gości, wielkości deski i wielu innych czynników. Mogę podpowiedzieć, że ja kupowałam dość małe, wręcz degustacyjne opakowania serów, by były ich małe ilości a więcej rodzajów. W przypadku orzechów, oliwek i owoców u mnie jest zazwyczaj po jednej garści każdego składnika.

Zapraszam też do sprawdzenia innych propozycji imprezowych przekąsek i przystawek, by zapewnić gościom jak największy wybór.

Deska serów i wędlin – przepis

Porcja

dla 4 do 6 osób

Składniki

  • wybrane sery: camembert, brie z orzechami, owczy, gorgonzola, mimolette, wensleydale z czekoladą deserową i pomarańczą
  • wybrane wędliny: włoskie salami, oryginalne prosciutto i sucha krakowska
  • po garści oliwek czarnych i zielonych
  • po garści orzechów: laskowych, pekan, pistacji
  • garść świeżej żurawiny (może być też suszona)
  • garść suszonych moreli
  • kiść winogron jasnych i kiść ciemnych
  • miód
  • chrupiące przekąski: paluszki grissini, krakersy, mini sucharki graham

do dekoracji

  • krzaczek rozmarynu

Wykonanie

  • składniki na desce najlepiej układać od największych do najmniejszych, które wypełnia przestrzenie. Starać się, by różne składniki były rozłożone równomiernie w różnych częściach deski
  • najpierw napełnić małe miseczki - jedną miodem, drugą rożnymi orzechami, a trzecią oliwkami czarnymi i zielonymi i ustawić je na desce
  • następnie na desce położyć kiście winogron jasnych i ciemnych
  • ustawić szklankę z paluszkami grissini i rozłożyć krakersy i sucharki, bo zwykle zajmują sporo miejsca
  • teraz rozłożyć wszystkie sery - twardsze sery pokroić w kostkę, okrągłe podzielić na porcje - trójkąty
  • dodać wędliny pokrojone na plasterki
  • wolne miejsca uzupełnić suszonymi morelami i żurawiną
  • z rozmarynu oderwać same końcówki gałązek i delikatnie opłukać. Udekorować nimi deskę umieszczając gałązki w wybranych miejscach

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiSuszone moreleWigilia i Boże NarodzenieWinogronaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiProsciuttoSalamiCamembertGorgonzola
Przepis własny.