by Katarzyna Anders

Crostini z cukinią i pomidorem

Chrupiące pieczywoŚniadania, lunche, kanapkiBazyliaPrzyjęcia i imprezyCebulaCukiniaPomidoryWegetariańskieFitKuchnia włoska

Crostini z grillowaną cukinią, pomidorem, cebulą i świeżą bazylią to smaczna i lekka letnia przekąska lub przystawka.

Crostini (z włoskiego małe grzanki) to niewielkie włoskie przekąski z białego grillowanego pieczywa, najczęściej ciabatty. Od bruschetty różnią się tym, że są nieco mniejsze i powstają właśnie z białego pieczywa, natomiast bruschetta powstaje z chleba na zakwasie, a po zgrillowaniu jest jeszcze nacierana czosnkiem.

Polecam również wykwintne crostini z brzoskwinią i prosciutto.

Crostini z cukinią i pomidorem – przepis

Porcja

na 15 crostini

Składniki

  • 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

warzywa

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 10 listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

dekoracja

  • 15 małych, podwójnych listków bazylii

Wykonanie

  • cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na minimalnej ilości oliwy. Zdjąć z patelni
  • cukinii odkroić końcówki, a następnie pokroić ją na plastry grubości ok. 1 cm. Ponownie rozgrzać patelnie na której była wcześniej cebula i rozłożyć na niej plastry cukinii. Grillować je przez ok. 4 min z każdej strony, aż się przyrumienią, a cukinia trochę zmięknie
  • po przestudzeniu, pokroić plastry cukinii w drobną kostkę
  • pomidor obrać i pokroić w drobną kostkę
  • porwać listki bazylii na mniejsze kawałki
  • wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać 1/2 łyżeczki oliwy, bazylię i przyprawy, ponownie wymieszać i odstawić
  • bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
  • za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki oliwą z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość oliwy, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam, ten sposób
  • kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
  • grzanki lekko przestudzić i rozłożyć na nich farsz, wybierając go z naczynia od góry, tak by ewentualny sok, który wypłynął z warzyw, został na dnie naczynia
  • można udekorować dodatkowymi listkami bazylii

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Chrupiące pieczywoŚniadania, lunche, kanapkiBazyliaPrzyjęcia i imprezyCebulaCukiniaPomidoryWegetariańskieFitKuchnia włoska
Przepis własny