Crostini z brzoskwinią i prosciutto - przepis
na 15 crostini
Składniki
- 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
- 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
- 2 brzoskwinie
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 kopiasta łyżeczka listków świeżego tymianku
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- ok. 100 g sera ricotta
Wykonanie
- brzoskwinie obrać, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę
- w garnuszku rozpuścić pół łyżeczki masła, wrzucić brzoskwinie i dodać miód. Podsmażać przez kilka minut, tak, by brzoskwinie nie zmiękły za bardzo – mają pozostać jędrne
- z gałązek tymianku oberwać listki tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
- brzoskwinie zdjąć z ognia i wtedy dorzucić do nich tymianek. Wymieszać i odstać na kilka minut
- plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej długie włókna mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
- bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
- rozpuścić trochę masła, tak by uzyskać 1 łyżeczkę
- za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki rozpuszczonym masłem z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość masła, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam ten sposób
- kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
- grzanki lekko przestudzić i posmarować niezbyt grubą warstwą ricotty
- na każdej grzance ułożyć kawałek szynki parmeńskiej, a następnie kopiastą łyżeczkę podsmażonych brzoskwiń z sosem
- podawać od razu

