Ciasto porzeczkowe z bezą - przepis
forma do tart ceramiczna wysoka 29 cm lub tortownica 26 do 28 cm
Składniki
spód
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 65 g masła (3 czubate łyżki)
- 185 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 80 ml mleka (5 łyżek)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
beza
- 3 białka
- szczypta soli
- 230 drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 400 g czerwonych porzeczek (waga po obraniu)
do wysmarowania formy
- masło
Wykonanie
- porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć
- żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
- następnie dodać masło i dalej chwilę miksować
- dodać mąki z proszkiem, wmieszać, a na końcu dodać mleko i finalnie wymieszać – ciasto ma być gęste
- formę ceramiczną wysmarować masłem. Jeśli pieczemy w tortownicy, to można ją wyłożyć papierem do pieczenia, albo również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
- ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką, wyrównać
- ciasto piec w 180°C przez 20 min.
- w między czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier, a później sok z cytryny. Następnie delikatnie wmieszać do bezy porzeczki
- na podpieczony spód wyłożyć bezę
- piec całość w 180°C jeszcze przez 20-25 min., aż beza będzie lekko zrumieniona. Ja piekę to ciasto (jak i w zasadzie każde inne) w opcji góra-dół. Termoobieg może być za mocny dla bezy. Trzeba pilnować by tylko lekko się zarumieniła
- wystudzić

