by Katarzyna Anders

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Orzeszki ziemneCiastka i ciasteczkaPłatki owsianeMasło orzechoweMiódCiasteczka owsianeBez glutenuPełnoziarniste

Bezglutenowe ciastka owsiane z masłem orzechowym, polane solonym karmelem z masłem orzechowym i podprażonymi orzeszkami.

Zdrowa przekąska dla fanów fistaszków i masła orzechowego :) Ciastka wykonane bez mąki i słodzone miodem. Bezglutenowe, pod warunkiem użycia sprawdzonych płatków owsianych.

Ciasteczka nie są zbyt słodkie – właściwego smaku dodaje im polewa z karmelu i masła orzechowego. Podczas robienia polewy uważajcie gdy będziecie wlewać wodę – pryska!

Do zrobienia ciastek polecam domowe 100% masło orzechowe.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym – przepis

Porcja

na 16 ciastek (1 blacha)

Składniki

  • 95 g płatków owsianych górskich
  • 40 g masła orzechowego, najlepiej domowego
  • 50 g miodu
  • 1 małe jajko

sos karmelowo-orzechowy

  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej domowego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (obranych, podprażonych)

Wykonanie

  • płatki owsiane zmielić drobno w malakserze, by uzyskać mąkę owsianą, ale nie musi być całkiem miałka - mogą pozostać drobne kawałki płatków
  • odłożyć mąkę owsianą, a w malakserze umieścić jajko, masło orzechowe i miód i szybko wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie szybko wymieszać do połączenia składników
  • na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładać łyżka kleksy ciasta. Starać się by były równe i okrągłe. Można sobie pomagać drugą łyżką
  • ciasta piec w 190°C przez około 15 minut, aż ciastka się przyrumienią na złoty kolor, a następnie przestudzić
  • do garnuszka o grubym dnie wsypać cukier i podgrzewać do aż się rozpuści i zacznie przybierać złoty kolor. Moment w którym należy wlać wodę to złoty, jasnobrązowy kolor cukru, bo gdy będzie ciemnobrązowy to może to być już oznaką przypalenia. Wtedy wyłączyć palnik i ostrożnie wlać do niego wodę (uważać bo bardzo pryska!). Gdy karmel się rozpuści dodać masło orzechowe i mieszać aż do połączenia składników. Trzymać na ciepłym palniku aż sos uzyska konsystencje dość gęstą, ale wciąż lejącą
  • jeśli wiemy, że mieliśmy mało słone masło, to możemy dodać małą szczyptę soli do sosu. Ale przeważnie nie jest to koniecznie. Ja nie dodawałam dodatkowej soli
  • podprażone orzeszki ziemne posiekać na dość grube kawałki, dodać do sosu i wymieszać
  • każde ciastko polać kleksem sosu i zostawić do całkowitego wystudzenia

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzeszki ziemneCiastka i ciasteczkaPłatki owsianeMasło orzechoweMiódCiasteczka owsianeBez glutenuPełnoziarniste
Przepis własny