Tradycyjne chili con carne to sycące i ostre danie jednogarnkowe. Podane z ryżem, w tortilli pszennej jako tradycyjne burrito, z nachosami, tacosami lub chlebem, stanowi idealny posiłek lub ciepłą przekąskę na imprezę. Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, ale szeroko rozpowszechnione też w Stanach Zjednoczonych, a szczególnie przy południowej granicy, gdzie kuchnia meksykańska ewoluowała w kuchnię Tex-mex.
Podana w przepisie ilość starczy na 4 do 5 sycących porcji lub jako jedna wielka porcja na imprezę, do nabierania nachosami lub tacosami.
Idealnie się przechowuje – warto ugotować dużą ilość i trzymać w lodówce do kilku dni – z każdym dniem jest coraz lepsze – jak nasz polski bigos ;)
Gotowe chili warto posypać garścią siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki i dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
Moje chili nie jest szczególnie ostre – tak średnio. Dla fanów ostrości polecam zwiększyć ilość ostrej papryki.