by Katarzyna Anders

Bułeczki zawijane z czekoladą

Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweSylwester i KarnawałWielkanocCzekolada

Zawijane bułeczki drożdżowe nadziewane czekoladą – z wierzchu przyjemnie chrupiące, w środku miękkie i pełne czekoladowego nadzienia, dodatkowo polane słodką czekoladą. Czy może być pyszniejsza słodka bułeczka na śniadanie lub podwieczorek?

Dzięki wielu warstwom i fantazyjnemu zawinięciu bułeczki są nie tylko piękne, ale też właśnie dlatego ich wierzch tak chrupie, a wnętrze jest miękkie, dobrze upieczone i jest w stanie pomieścić taką ilość nadzienia. Spróbujcie koniecznie!

Bułeczki zawijane z czekoladą – przepis

Porcja

8 sporych bułek

Składniki

Ciasto

  • 160 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 45 g masła, miękkiego

Do posmarowania przed pieczeniem

  • trochę mleka

Czekolada do dekoracji

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej

Wykonanie

  • do mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać ok. łyżki mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce - aż rozczyn urośnie
  • w misce umieścić mąkę, dodać rozczyn, jajka oraz sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie
  • ciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość - tj. na ok. godzinę
  • pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie: czekoladę mleczną oraz gorzką połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (tutaj instrukcja jak prawidłowo roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej). Roztopioną zdjąć z garnka z wodą i do jeszcze ciepłej dodać masło i porządnie wymieszać - czekolada lekko się zagęścić. Nadzienie utrzymywać w takiej miękkiej, łatwo smarowalnej formie. gdyby zbyt zgęstniało, to przed smarowaniem ciasta można je lekko podgrzać, by wygodniej było je rozprowadzać
  • wyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną mąką, lekko ugnieść i podzielić na 4 równe części -najlepiej użyć do tego wagi
  • pierwszą część podsypując delikatnie mąką, rozwałkować na długi prostokąt wielkości ok. 20 na 45 cm
  • na całej powierzchni pierwszego prostokąta rozsmarować delikatnie 1/4 miękkiego nadzienia, zostawiając końcówkę wzdłuż dłuższego boku wolną - ją należy lekko zwilżyć wodą, by lepiej się skleiła
  • ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, tak, by uzyskać roladę długości 45 cm. Lekko ją jeszcze rozciągnąć i przeciąć na pół, by uzyskać dwie mniejsze rolady - z każdej uzyskamy 1 bułeczkę
  • następnie każdą roladę przeciąć ostrym nożem wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa długie kawałki - po przecięciu zobaczymy przekrój - nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać długi "warkocz" z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Następnie zaczynając od jednego końcówki zwijać całość w gniazdko, na końcu chowając drugi koniec pod spodem bułeczki
  • dokładnie tak samo postąpić z pozostałymi trzema częściami ciasta, tak by uzyskać z całości finalnie 8 bułeczek
  • gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 do 20 min do podrośnięcia. Po tym czasie przesmarować wierzchy za pomocą pędzelka odrobiną mleka
  • następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez ok 22 minuty - do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliło - podany czas pieczenia delikatnie skrócić lub wydłużyć, właśnie kierując się zarumienieniem ciasta, bo różne piekarniki różnie wypiekają
  • upieczone bułeczki wystudzić całkowicie, a następnie polać cienkimi strużkami roztopionej w kąpieli wodnej czekoladą
  • bułeczki przechowywać szczelnie zamknięte, by nie wysychały

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweSylwester i KarnawałWielkanocCzekolada
Przepis własny.