Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu batoniki musli z kajmakiem i czekoladą – na szybką , zdrową przekąskę! Nie będę mówić, że są szczególnie niskokaloryczne, bo z kajmakiem i czekoladą to raczej niemożliwe ;) Natomiast na pewno są znacznie lepszą przekąską niż sklepowe batony. Są też całkiem zdrowe, bo poza słodzonym mlekiem, są pełne wartościowych bakalii i płatków owsianych.
Co ważne, te batoniki nie wychodzą twarde, co się czasem zdarza przy domowych batonikach musli. W ich przyrządzeniu udało się również pominąć jajka, co może ucieszyć alergików. Jeśli użyjecie sprawdzonych, bezglutenowych płatków owsianych, to batoniki będą również bez glutenu.
Wyjątkowo pokusiłam się nawet o obliczenie kaloryczności – 1 batonik ma ok. 303 kcal, a bez czekolady 275 kcal. Zważywszy, że batonik jest spory i ciężki (śmiało można go przeciąć jeszcze na pół), to nie jest to dużo. Według wagi, kaloryczność tych domowych batonów musli wychodzi nawet trochę mniejsza niż sklepowych, które podobno są fit ;) Na pewno będą idealną przekąska na wycieczkę czy rower.
Dla mnie osobiście te batoniki to świetny sposób na wykorzystanie kajmaku, który został po innych wypiekach :)
Oczywiście możecie użyć zestawu swoich ulubionych bakalii, pamiętajcie tylko o zachowaniu proporcji składników suchych i kajmaku – masa przed pieczeniem nie może być rzadka, ale nie może się też zbyt kruszyć. Powinna być kleista i gęsta.