Deska serów i wędlin to najlepszy pomysł na imprezowe przekąski. Dobrze skomponowana wygląda pięknie i idealnie podkreśli smaki wybranych serów i wędlin. Imprezowa deska serów jest banalnie prosta w przygotowaniu – trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.
Po pierwsze i najważniejsze – choć taką deskę zwie się deską serów i wędlin, to niemniej ważną rolę grają na niej wszelkiego rodzaju przekąski, chrupiące przegryzki, odpowiednie owoce oraz orzechy i dodatki takie jak miód czy konfitury. To one dodają lekkości i świeżości zazwyczaj ciężkim serom. Wiele serów najlepiej smakuje i wręcz zyskuje ze słodkimi owocami takimi jak winogrona, figi, suszone morele oraz miodem, czy konfiturą żurawinową. Podobnie orzechy świetnie komponują się z serami. Dodatkowo chrupiący element w postaci paluszków grissini, krakersów, czy mini sucharków urozmaici i dopełni płytę serów. I co ważne – koniecznie postawcie na dobre jakościowo sery i wędliny.
Polecam użyć dużej deski lub tacy do zrobienia deski serów, ale porobić na niej dodatkowe “wyspy” z drobniejszymi składnikami – wszelkie orzechy, czy oliwki umieśćcie w małych miseczkach – będą się jeszcze ładniej prezentować i wygodniej będzie je nabierać. Podobnie miód i konfitury umieśćcie w małych miseczkach i dodajcie do nich łyżeczki lub nabierak do miodu.
Naszą deskę serów warto również ozdobić dodatkowo gałązkami rozmarynu, bo w końcu jemy przecież także oczami.
Odpowiednio skomponowana deska przystawek zachwyci Waszych gości! Jak wykonać deskę serów i jakie dobrać do niej składniki dowiecie się z poniższej listy, ale tak naprawdę możliwości jej skomponowania jest tyle, ile gatunków pysznych serów i wędlin. Ja użyłam serów camembert, brie, owczego, gorgonzoli, mimolette, a moim odkryciem, był ser wensleydale z czekolada deserową i pomarańczą – coś przepysznego! Natomiast z wędlin użyłam włoskiego salami, oryginalnego prosciutto oraz suchej krakowskiej.
W przepisie napisałam, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale tak naprawdę zależy to od wyboru innych imprezowych przekąsek i apetytu gości. I bardzo nietypowo, jak na mój blog, tym razem nie podaję dokładnych, wyliczonych ilości, tak jak w innych przepisach. Deska serów i wędlin jest tak różnorodna i zależy od Waszej liczby gości, wielkości deski i wielu innych czynników. Mogę podpowiedzieć, że ja kupowałam dość małe, wręcz degustacyjne opakowania serów, by były ich małe ilości a więcej rodzajów. W przypadku orzechów, oliwek i owoców u mnie jest zazwyczaj po jednej garści każdego składnika.
Zapraszam też do sprawdzenia innych propozycji imprezowych przekąsek i przystawek, by zapewnić gościom jak największy wybór.