by Katarzyna Anders

Keks

Ciasta ucieraneMigdałyOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiSuszone figiSuszone moreleWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyKuchnia polska

Tradycyjny świąteczny keks z bakaliami na Boże Narodzenie lub Wielkanoc, ale także na co dzień. Najlepsze, bardzo łatwe ciasto pełne bakalii i orzechów.

To sprawdzony przepis z mojego rodzinnego domu – moja Mama piecze go od zawsze, a teraz także ja, bo jest tak prosty, pyszny i bogaty. Ja zmieniłam nieco skład bakali wzbogacając je o więcej różnych rodzajów owoców suszonych i kandyzowanych oraz różnych orzechów.

Na blogu jest już przepis na angielski rodzaj keksu – “Christmas Friut Cake” czyli świątecznego ciasto z bakaliami. Jednak oba przepisy, choć samo ciasto jest dość zbliżone, to różnią się dość znacznie. Właśnie rodzajem bakalii, ilością alkoholu i sposobem pieczenia. Finalnie daje to całkiem inny efekt, zatem koniecznie wypróbujcie oba przepisy i dajcie znać, który bardziej wam smakuje :)

Keks – przepis

Porcja

Keksówka 30 cm x 11 cm

Składniki

ciasto

  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

bakalie

  • 80 g rodzynek
  • 20 g żurawiny
  • 50 g moreli
  • 50 g fig
  • 80 g owoców kandyzowanych - ananasa, papai, wiśni, w dowolnej proporcji
  • 10 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g orzechów - włoskich, pekan, laskowych, w dowolnej proporcji
  • 20 g migdałów
  • 2 łyżki wódki lub koniaku
  • 1 i 1/2 łyżki mąki

lukier

  • 60 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji

  • kandyzowane owoce - ananas, papaja, wiśnie
  • orzechy włoskie i pekan

Wykonanie

  • masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
  • większe owoce oraz orzechy przesiekać tak by wielkością wszystkie bakalie były podobne - wielkości rodzynek
  • orzechy odstawić na bok, a same owoce w misce zalać alkoholem, przemieszać i odstawić na około pół godziny. Przemieszać w trakcie. Gdy owoce wciągną alkohol to wymieszać je z orzechami, dodać około półtorej łyżki mąki i przemieszać tak, by pokryła ona bakalie - zapobiegnie to opadaniu bakalii w cieście
  • masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując
  • do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem i zmiksować
  • do ciasta wmieszać bakalie, już za pomocą łyżki i wymieszać by masa była równomierna
  • ciasto wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
  • włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec przez 1 godzinę, lub nieznacznie dłużej - do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy
  • przestudzić, wyjąć z formy
  • całkiem chłodne ciasto polukrować i ozdobić bakaliami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneMigdałyOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiSuszone figiSuszone moreleWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyKuchnia polska
Przepis z rodzinnego domu.