Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Świąteczne ciasto z bakaliami

Przepis na tradycyjne, angielskie „Christmas Friut Cake”, czyli ciasto świąteczne z bakaliami. Jeden z najlepszych przepisów na ciasto świąteczne, z programu „Home Comforts at Christmas” Jamesa Martina, który zmodyfikowałam według siebie zmieniając skład mieszanki owocowej i przypraw oraz alkohol.

Wyszło absolutnie przepyszne ciasto, różniące się dość znacznie od tradycyjnych polskich keksów. To świąteczne ciasto jest słodsze, o wiele bogatsze w bakalie, a właściwie niemal same owoce suszone i kandyzowane, bo orzechy to jedynie trochę migdałów. Jest też bardziej wilgotne, właśnie dzięki takiej ilości owoców oraz alkoholowi, w którym namaczamy owoce,  później nasączamy jeszcze ciasto. Bardzo je polecam do spróbowania, tym bardziej, że można je wykonać nawet podobno nawet na 3 miesiące przed Świętami, a później „dokarmiać” je alkoholem co kilka dni. Ja proponuje je wykonać już na początku grudnia – nie dość, że wspaniale dojrzeje, to ograniczy nam pracy tuż przed Świętami.

Owoce w przepisie możecie modyfikować. Łącznie jest około 760 g owoców suszonych i kandyzowanych. Ważne, by utrzymać dużą ilość rodzynek w przepisie, to jest około 300 g, bo to jedna z głównych cech angielskiego ciasta świątecznego. Natomiast pozostałe owoce suszone i kandyzowane już wedle uznania, natomiast również polecam zwrócić uwagę, by zachować proporcje suszonych do kandyzowanych.

Użyty alkohol, to również kwestia gustu. James Martin użył whiskey, można też użyć rumu lub sherry, natomiast ja użyłam mieszanki alkoholi, które miałam pod ręką i które świetnie pasowały do bakalii i ciasta świątecznego, czyli likieru jabłkowo-korzennego, wiśniówki i wódki

Ja piekłam moje ciasto w formie do babki z tuleją i taka polecam, by ciasto na pewno się dopiekło. Wymiary formy podane są niżej w przepisie – to dość typowa forma na babki i baby drożdżowe. Natomiast jeśli nie macie takiej fory to ilość ciasta w przepisie jest idealna do tortownicy 21 cm.

Świąteczne ciasto z bakaliami - przepis

forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11,5 cm lub tortownica 21 cm

Składniki

Owoce

  • 280 g rodzynek i sułtanek (poł na pół, lub dowolna proporcja)
  • 130 g suszonych moreli
  • 40 g żurawiny
  • 80 fig suszonych
  • 60 g wiśni kandyzowanych
  • 5 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 g ananasa kandyzowanego
  • 110 g papai kandyzowanej
  • 160 ml mocnego alkoholu (u mnie mieszanka likieru jabłkowo-korzennego, wiśniówki i wódki. Może być to też rum, sherry lub whiskey)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Ciasto

  • 230 g brązowego cukru
  • 230 g masła, miękkiego
  • 4 jajka
  • 230 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 g migdałów, pokrojonych lub w słupkach

do nasączenia po upieczeniu

  • 40 ml tego samego alkoholu, który był użyty do nasączania owoców (jeśli będziemy dokarmiać ciasto kilka razy, to takimi porcjami)

lukier królewski

  • 100 g cukru pudru
  • 20 g białka

owoce do dekoracji

  • kolorowe owoce kandyzowane (u mnie wiśnie, ananas, papaja i mango kandyzowane)

Wykonanie

  • owoce suszone i kandyzowane umieścić w misce. Te, które są większe jak figi, morele czy wiśnie pokroić najpierw na mniejsze kawałki – mniej więcej wielkości rodzynek
  • owoce zalać alkoholem, przykryć np. talerzykiem i odstawić na minimum 5 godzin, a najlepiej na wieczór i całą noc. Od czasu do czasu przemieszać, szczególnie na początku
  • gdy owoce są gotowe, to przygotować ciasto. Masło zmiksować z cukrem za pomocą miksera, a gdy masa będzie jasna i puszysta, to dodawać po jednym jajku wciąż miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i imbir oraz owoce i migdały (pokrojone lub w słupkach) i całość wymieszać już łyżką aż do połączenia wszystkich składników
  • formę wysmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 140ºC i piec przez około 2 h lub nawet dłużej – aż do momentu gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy oraz będzie widać, że cała powierzchnia ciasta trochę urosło. Gdyby wierzch zbyt się rumienił, to przykryć go luźno płatem folii aluminiowej
  • upieczone ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć je z niej i dać ostygnąć. Polać wierzch ciasta alkoholem, tak by wniknął do środka, a następnie ciasto szczelnie spakować w papier i można je tak przechowywać kilka tygodni w lodówce. Jeśli będziemy przechowywać ciasto dłużej niż tydzień, to co kilka dni ciasto dokarmić tym samym alkoholem, którego użyliśmy wcześniej, ale na tydzień przed podaniem skończyć dokarmiać
  • do 2 dni przed podaniem przyozdobić ciasto lukrem. Cukier puder ubić z białkiem na jednolitą masę, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. Na lukrze ułożyć kandyzowane owoce

Przepis Jamesa Martina z programu "Home Comforts at Christmas", zmodyfikowany.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)