by Katarzyna Anders

Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami

MazurkiWiśnieWielkanocMascarponeŚmietanaCzekoladaKuchnia polska

Mazurek na kruchym spodzie, z kremem z chałwy i białej czekolady, pokruszoną chałwą oraz wiśniami we frużelinie. Niebanalny  i pyszny. Gorąco polecam na Wielkanoc!

Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami – przepis

Porcja

na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem

Składniki

spód

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

krem chałwowo-czekoladowy

  • 150 g chałwy waniliowej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone

do posypania

  • 50 g chałwy waniliowej

frużelina wiśniowa

  • 100 gwiśni mrożonych
  • 75 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

spód

  • oddzielić białka i żółtka
  • wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach - ładnie i szybko łączy składniki
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
  • odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
  • ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek - na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów - wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
  • papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
  • spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
  • spód wystudzić

krem chałwowo-czekoladowy

  • śmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę i pokruszoną chałwę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
  • masę przestudzić, aż będzie letnia
  • dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać
  • krem rozsmarować na kruchym spodzie, a następnie pokruszyć na niego 50 g chałwy
  • umieścić w lodówce do stężenia

frużelinia wiśniowa

  • w garnuszku umieścić wiśnie z połową wody oraz cukrem. Podgrzewać przez około 1 minutę
  • w kubku rozrobić drugą połowę wody z mąką ziemniaczaną
  • wodę z mąką wlać do wiśni. Trzymać na małym ogniu czekając aż całość zacznie się gotować i wtedy gotować jeszcze przez około 2 minuty, by pozbyć się smaku surowej mąki i aż frużelina stanie się szklista. Mieszać delikatnie od czasu do czasu. Frużeliny nie należy gotować zbyt długo, by wiśnie się nie rozpadły
  • następnie frużelinę odstawić do wystudzenia
  • na mazurku zrobić kleksy z wiśni i strużki z frużeliny

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MazurkiWiśnieWielkanocMascarponeŚmietanaCzekoladaKuchnia polska
Przepis na spód z blogu Mojewypieki.com. Pomysł na całość własny.