by Katarzyna Anders

Jak filetować pomarańczę?

Porady kulinarne

Filetowanie pomarańczy to najlepsza technika, by uzyskać soczyste cząstki pomarańczy, bez białych, gorzkawych błonek i skórki, czyli tzw. albedo.

Wbrew pozorom albedo, czyli biała skórka pozostająca po obraniu pomarańczy z grubej skóry, jest bardzo zdrowa – zawiera dużo witamin i błonnika. Gdy po protsu chcemy zjeść pomarańczę, to nie warto pozbywać się tych części. Jednak, żeby przygotować smaczne pomarańczowe desery i przetwory, powinniśmy się pozbyć owej błonki – zarówno ze względu na gorzkawy posmak, jak i to, że kawałki skórek w konfiturze czy deserach to nie jest za dobry pomysł. A filetowane cząstki pomarańczy możecie wykorzystać do sałatek owocowych, konfitury pomarańczowej np. do tradycyjnych mazurków wielkanocnych, do domowych lodów pomarańczowych czy do słynnych naleśników Crêpes Suzette, czyli francuskich naleśników z sosem pomarańczowym.

Najlepszą do tego techniką, jest właśnie filetowanie pomarańczy, które pozwala wykroić jak najwięcej soczystego miąższu w postaci ładnych kawałków. Poniżej instrukcja jak prawidłowo filetować pomarańczę krok po kroku.

Filetowanie pomarańczy krok po kroku – przepis

Wykonanie

  • Nóż do filetowania powinien być dość duży i bardzo ostry - od tego zależy precyzja filetowania.
  • Filetowanie pomarańczy rozpoczynamy od ścięcia na prosto góry i dołu owocu, w taki sposób, by jak najmniej naruszyć miąższ, ale by ściąć skórę z całą białą błonką.

img_6344_1

filetowanie pomarańczy

  • Następnie ścinamy skórę po bokach - długimi ruchami noża od jednej ściętej strony pomarańczy do drugiej. staramy się ściąć jak najmniej miąższu, jednak trzeba go naruszyć, aby pozbyć się całej białej błonki.

filetowanie pomarańczy

  • Postępujemy tak, aż pozbędziemy się całej skóry.
  • W razie potrzeby poprawiamy miejsca gdzie na powierzchni obranego owocu została jeszcze biała skórka.

filetowanie pomarańczy

  • Teraz zaczynamy wykrawać poszczególne cząstki owocu - umieszczamy nóż tuż przy wybranej białej błonce i wkrawamy się aż do środka pomarańczy przeciągając nóż jak najbliżej błonki. Następnie to samo robimy przy drugiej błonce i efekcie powinniśmy otrzymać trójkątną cząstkę pomarańczy bez żadnych błonek. błonki powinny pozostać przytwierdzone do środa owocu.
  • Postępujemy tak po kolei ze wszystkimi cząstkami.

filetowanie pomarańczy

  • Gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy, które możemy wykorzystać do deserów i konfitur.

filetowanie pomarańczy

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Porady kulinarne