Malinianki, czyli bułeczki z nadzieniem malinowym, drożdżówki z malinami. Przepis jak na klasyczne, najlepsze jagodzianki, tyle, że z soczystymi malinami. Połączenie wspaniałe, tym bardziej, że ciasto z tego przepisu jest rewelacyjne – puszyste, miękkie, idealne do nadziewania owocami lata. Musicie spróbować tego połączenia!
Pamiętajcie tylko, że maliny to owoce delikatniejsze niż jagody – dobrze, by były jędrne i nieco twardsze. Zbyt dojrzałe maliny będą się rozpadać i puszczą przy nadziewaniu sok, co znacznie utrudnia ten proces. Ale nawet gdyby tak było, to jak już dobrze skleicie bułeczki, nawet ubrudzone sokiem, to nadzienie z nich nie wypłynie – bułeczki z tego przepisu trzymają formę :) Niemniej łatwiej uniknąć tego problemu korzystając z jędrnych malin – wtedy nie ma żadnego problemu z nadziewaniem, a malinianki są proste w przygotowaniu, z tym ciastem świetnie się pracuje.