by Katarzyna Anders

Tort z owocami leśnymi i białą czekoladą

TortyCiasta, torty, tartyJagodyJeżynyMalinyPorzeczkiTruskawkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaCzekolada

Urokliwy, pełen owoców leśnych, letni tort z serii “Naked cake”. Puszysty biszkopt, delikatny krem z białej czekolady i mascarpone oraz duża ilość owoców, powodują, że jest tort jest lekki jak chmurka i orzeźwiający.

Najlepiej wykorzystać do niego małe sezonowe owoce w różnych kolorach. Ja użyłam truskawek, malin, jeżyn, borówek amerykańskich oraz porzeczek. Można użyć jeszcze poziomek, polskich jagód, czarnej lub białej porzeczki, a nawet wiśni lub czereśni (ale bezpieczniej połówek, po wypestkowaniu). Im więcej różnorodnych owoców użyjecie, tym lepiej i piękniej. W sumie potrzebne jest ok. 1,1 kg owoców.

Tort z owocami leśnymi i białą czekoladą – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Do nasączenia blatów

  • 160 ml kompotu z truskawek (woda + 10 truskawek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Krem

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 65 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 150 g białej czekolady

Owoce

  • ok. 1100 g owoców leśnych, jagodowych (u mnie truskawki, jagody, maliny, jeżyny i czerwone porzeczki)

Do dekoracji

  • ok. 1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie

  • papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
  • oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
  • przesiać obie mąki razem przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąki. Mąkę trzeba wmieszać bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
  • wlać masę do tortownicy
  • piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
  • po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
  • gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
  • roztopić czekoladę w kąpieli wodnej - tutaj dokładna instrukcja. Następnie zostawić ją by przestygła - w chwili dodawania do kremu ma być lekko ciepła, letnia
  • przygotować płyn do nasączania: jeśli nie mamy gotowego kompotu, to w ok. 160 ml wody gotować 10 średnich truskawek przez ok. 10 minut. Następnie do przecedzonego, wystudzonego kompotu, dodać cukier oraz sok z cytryny
  • wszystkie owoce umyć, w razie potrzeby odszypułkować lub odpestkować i dobrze je osuszyć na sicie lub papierowych ręcznikach. Większe owoce, takie jak truskawki, przekroić na pół lub na ćwiartki, a małe i jagodowe pozostawić w całości
  • zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, wymieszać, następnie wlać roztopioną lekko ciepłą czekoladę i wymieszać aż masa się połączy
  • krem podzielić na 3 części - na każde piętro. A dwie z tych części jeszcze na pół, gdyż owoce będziemy układać "w" kremie
  • pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozsmarować na nim połowę z 1/3 kremu,  rozłożyć równomiernie 1/3 owoców, i na owocach rozłożyć drugą połowę z 1/3 kremu. Dzięki "zatopieniu" owoców między warstwami kremu tort będzie się lepiej trzymał
  • położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim połowę z kolejnej 1/3 kremu,  rozłożyć równomiernie 1/3 owoców, i na owocach rozłożyć drugą połowę z 1/3 kremu
  • położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na wierzchu rozłożyć pozostałe 1/3 owoców
  • tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony. Przed podaniem oprószyć owoce cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyCiasta, torty, tartyJagodyJeżynyMalinyPorzeczkiTruskawkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaCzekolada
Przepis własny. Przepis na biszkopt z bloga Moje wypieki.