by Katarzyna Anders

Trufle czekoladowe w malinowym pudrze

Czekoladki i trufleMalinyWalentynkiMascarponeCzekoladaBez glutenuBez jajek

Aksamitne trufle czekoladowe w romantycznie różowym, malinowym pudrze. Nadzienie rozpływa się w ustach, a puder jest kwaskowaty i orzeźwiający – razem tworzą zaskakujący, pyszny duet.

Zależnie czy lubicie trufle bardziej słodkie, czy intensywnie czekoladowe, możecie zmieniać proporcję czekolady – można je przygotować tylko ze 100 g czekolady mlecznej, w proporcji 25 g gorzkiej i 75 g mlecznej lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej. Większa ilość gorzkiej czekolady będzie moim zdaniem zbyt wytrawna, bo puder nie jest wcale słodki.

Trufle najlepiej odtaczać w pudrze niewiele wcześniej przed serwowaniem lub podarowaniem, bowiem puder ma tendencję do wsiąkania i przez to ciemnienia. Natomiast im lepiej zmielicie maliny i dokładniej przesiejecie przez sito, im puder będzie drobniejszy i delikatniejszy, tym grubszą warstwę uda się Wam przykleić do trufli i uchroni Was to przed namakaniem wierzchniego pudru – u mnie trufle przetrwały bez żadnej zmiany wyglądu, aż do kolejnego dnia wieczorem, czyli ponad dobę.

Trufle czekoladowe w malinowym pudrze – przepis

Porcja

15 niewielkich trufli

Składniki

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady ciemnej 70%
  • 50 g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki wiśniówki

puder malinowy do obtoczenia

  • ok. 15 szt. liofilizowanych malin
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

  • serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
  • czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie. Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
  • do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać wiśniówkę
  • czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
  • gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Odkładać na talerz, a gdy wykorzystamy całą masę, to schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
  • liofilizowane maliny umieścić w młynku do kawy i zmiksować na drobny puder. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować. Powstały proszek przesypać przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i innych drobinek
  • na małym spodku umieścić puder i toczyć w nim schłodzoną truflę, aż przyklei się dość gruba warstwa pudru - dzięki temu nie zamoknie ona tak szybko, a trufle pozostaną suche i jasnoróżowe
  • przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Czekoladki i trufleMalinyWalentynkiMascarponeCzekoladaBez glutenuBez jajek
Zmodyfikowany przepis z blogu Moje wypieki.com.