by Katarzyna Anders

Tzatziki

Sosy, dipy, smarowidłaSosy i dipyKoperekGrillCzosnekOgórekJogurtWegetariańskieFitKuchnia grecka

Jeden z najpopularniejszych dipów na świecie, składający się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku i oliwy z oliwek.

Bardzo częstym dodatkiem do powyższej podstawowej wersji, jest świeży koperek, który świetnie wzbogaca sos. Natomiast sok z cytryny nadaje mu wyrazistości.

Sos tzatziki, podawany jest do wszelkich grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs. Świetnie pasuje również do grillowanych warzyw, a szczególnie do ziemniaków (polecam przepis na pieczone ziemniaki).

Sprawdzi się również jako przystawka z chrupiącym pieczywem lub dip do maczania.

Tzatziki – przepis

Porcja

na porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 250 g naturalnego gęstego jogurtu greckiego
  • 2 niewielkie gruntowe ogórki (ewentualnie 1/2 dużego ogórka zielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce, a następnie posolić i odstawić na ok. 20 min.
  • czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu
  • po 20 min. odcisnąć z ogórków wodę, która wypłynęła
  • koperek posiekać, a z cytryny wycisnąć łyżeczkę soku
  • do odciśniętych ogórków dodać jogurt z czosnkiem, koperek, oliwę, sok z cytryny i wymieszać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sosy, dipy, smarowidłaSosy i dipyKoperekGrillCzosnekOgórekJogurtWegetariańskieFitKuchnia grecka
Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z przepisu na sos tzatziki Roberta Makłowicza