by Katarzyna Anders

Szybka zupa pomidorowa z ryżem

ZupyPomidoryRyżZupy kremKuchnia polska

Ekspresowa zupa pomidorowa, a raczej zupa krem. Sycąca i pełnowartościowa – jest mocno pomidorowa, na rosole, z ryżem. Wystarczy za osobny posiłek.

To moja zupa ratunkowa, gdy nic nie mam w lodówce, albo są tak gorące dni jak teraz i nie chce mi się gotować. Przepis jest na wielką porcję która wystarcza na wiele posiłków (lub osób).

Przy tym ten krem pomidorowy jest naprawdę pyszny! Bez śmietany, za to bardzo mocno pomidorowy i lekko ostry za sprawą pieprzu.

Całe założenie opiera się na tym, by zawsze mieć zamrożony domowy rosół oraz pomidory w puszkach i koncentrat lub pastę pomidorową. U mnie to norma, a już zamrożona porcja rosołu to coś, bez czego nie wyobrażam sobie gotowania – jak może pamiętacie z przepisu o rosole, jak już gotuję te zupę, to w dużych ilościach.

Natomiast pomidory w puszkach i pasta lub koncentrat, to jedne z lepszych przetworzonych produktów, bo nie zawierają chemii, a przetwory z pomidorów maja podobno nawet więcej likopenu niż świeże.

Oczywiście nie ma to jak zupa pomidorowa ze świeżych, podsmażanych i przecieranych pomidorów, ale to temat na inny wpis ;)

Szybka zupa pomidorowa z ryżem – przepis

Porcja

6 do 8 porcji

Składniki

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 270 g koncentratu pomidorowego 30% lub pasty pomidorowej
  • 1,5 l domowego rosołu
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g ryżu białego, długiego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  • mrożony rosół najpierw rozmrozić
  • w osolonej wodzie ugotować ryż. Gotować przez minimalny potrzebny czas, tj. ok. 15 minut, a potem przecedzić
  • rosół podgrzać, by był niemal wrzący
  • w dużym garnku dać masło, rozgrzać je i wrzucić pomidory z puszki. Podsmażać przez ok. 5 do 10 minut. W międzyczasie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać
  • do pomidorów wlać ze 2 chochle (lub wedle potrzeby) gorącego rosołu i zmiksować na gładki krem
  • dodać resztę rosołu i krótko zmiksować zupę do połączenia, doprawiając w trakcie pieprzem i solą. Ilość soli zależeć będzie od tego, jak słony mieliście swój rosół - więc próbujcie
  • do zupy dodać ryż i wymieszać
  • podawać gorącą. Można posypać listkami bazylii
  • później zupę można przechowywać do 2 dni w lodówce i odgrzewać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyPomidoryRyżZupy kremKuchnia polska
Przepis własny