by Katarzyna Anders

Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym

DeseryPorzeczkiWalentynkiWaniliaBudynie i kisieleBez glutenu

Znany deser w wersji domowej, z naturalnych składników, z prawdziwą wanilią, podany z domowym szybkim sosem z porzeczek.

Oczywiście można go też serwować bez sosu lub przyrządzić sos z innych owoców jagodowych. Ja użyłam mrożonych czerwonych porzeczek, które uwielbiam :) Ale znakomicie sprawdzą się też łatwiej dostępne mrożone maliny. W sezonie oczywiście można użyć świeżych owoców. Sos jest bardzo szybki i prosty. Świetnie sprawdzi się też sos truskawkowy.

Natomiast sam budyń jest uzależniający – jak raz spróbujecie domowego, to raczej nie wrócicie do tego z torebek ;)

Ja robię budyń dość słodki. Jak ktoś nie lubi słodkości, to może zmniejszyć ilość cukru.

Prosty i pyszny deser – idealny na walentynki :)

Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym – przepis

Porcja

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

budyń

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 25 g mąki ziemniaczanej

sos porzeczkowy

  • 100 g porzeczek (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

do dekoracji

  • kilkanaście porzeczek

Wykonanie

  • mleko umieścić w garnku i podgrzewać niemal do wrzenia
  • żółtka oddzielić od białek. Białek tutaj nie wykorzystujemy
  • wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. Dobrze jest rozetrzeć ziarenka z odrobina cukru by się porozdzielały
  • do żółtek dodać cukier oraz ziarenka wanilii i ubijać mikserem na jasną puszystą masę
  • następnie dolać do masy jajecznej ok. 1/3 mleka (nie musi być to dokładna ilość, chodzi tylko o rozcieńczenie jajek by wygodnie je przelewać), dodać również mąkę ziemniaczana i zmiksować wszystko na niskich obrotach, jedynie do połączenia
  • wlewać masę jajeczna do gotującego się mleka i szybko mieszać. Do mieszania polecam wszelkie trzepaczki, które zapobiegną powstawaniu grudek
  • budyń gotować przez kilka minut. Powinien zgęstnieć dość szybko, ale trzeba go chwilę pogotować by mąka nie była surowa - można to wyczuć po zapachu
  • gotowy budyń nieco schłodzić, a następnie rozlać do salaterek. Zostawić do ostygnięcia i wtedy umieścić w lodówce jeszcze min na 1 godzinę. Można też na cała noc
  • porzeczki razem z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w garnuszku i podgrzewać przez kilka minut, do momentu aż całkiem się rozpadną
  • wtedy przetrzeć owoce przez sito, żeby pozbyć się pestek
  • sos przestudzić
  • schłodzony budyń polać sosem. Można go też ozdobić dodatkowymi owocami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryPorzeczkiWalentynkiWaniliaBudynie i kisieleBez glutenu
Przepis własny