by Katarzyna Anders

Chrupiące lody orzechowe bez maszyny

Orzechy laskoweLody i mrożoneWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyŚmietanaBez glutenu

Domowe lody orzechowe, bez maszyny i bez mieszania! O smaku orzechów laskowych, z dodatkiem chrupiącej posypki orzechowej domowej roboty.

Są przepyszne! Jedne z najlepszych jakie jadłam! I szczerze powiem -nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak wspaniałe! :) A chrupiąca posypka z karmelizowanych orzechów laskowych smakuje wspaniale i mocno chrupie.

Pod linkami znajdziecie przepis na karmelizowaną posypkę orzechową oraz dowiecie się jak obierać i prażyć orzechy laskowe.

Już podzielone porcję można posypać dodatkową ilością posypki :) Musicie wypróbować! :)

Chrupiące lody orzechowe bez maszyny – przepis

Porcja

1,5 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru

Wykonanie

  • orzechy laskowe obrać i podprażyć, wg tej instrukcji. Musimy podprażyć 50 g do zmielenia oraz dodatkowo 60 g na posypkę, o której piszę poniżej
  • przygotować posypkę orzechową wg tego przepisu - ilość z przepisu jest dokładną potrzebną ilością na te lody
  • 50 g z obranych i podprażonych orzechów, zmielić bardzo drobno np. za pomocą malaksera
  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek
  • do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera, na sam koniec wsypując do masy zmielone orzechy oraz posypkę orzechową
  • masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweLody i mrożoneWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyŚmietanaBez glutenu
Przepis własny