by Katarzyna Anders

Racuchy na kefirze

Placki, pierogi, kluskiTłusty CzwartekKefirWegetariańskiePlacki i racuchyKuchnia polska

Bardzo szybkie, puszyste racuchy na kefirze. Najlepsze z kwaśną śmietaną i koniecznie z domowym sosem truskawkowym.

Zamiast kefiru można użyć kwaśnego mleka.

Racuszki można też podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemami czy konfiturami.

Racuchy na kefirze – przepis

Porcja

na ok. 9 racuchów

Składniki

  • 250 ml kefiru
  • 180 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

do smażenia

  • olej

do podania

Wykonanie

  • kefir dokładnie wymieszać z jajkami i mąką na gładką masę. Wystarczy to zrobić za pomocą łyżki - nie potrzeba miksera
  • następnie dodać sodę oraz cukier puder i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  • rozgrzać patelnie i wlać cienką warstwę oleju
  • za pomocą łyżki kłaść nieduże kleksy ciasta. Zależnie od wielkości patelni - 3 do 4 sztuk na jedno smażenie
  • rachuchy najlepiej podawać z kwaśną śmietaną i domowym sosem truskawkowym

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiTłusty CzwartekKefirWegetariańskiePlacki i racuchyKuchnia polska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.