by Katarzyna Anders

Mini wrapy z tortilli z szynką i serem

Przystawki i przekąskiMini przekąskiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPaprykaSałataProsciuttoSery żółte

Mini wrapy z szynką, żółtym serem, papryką i zieleniną, to prosta i bardzo uniwersalna przekąska na każdą imprezę.

Ja użyłam dojrzewającej szynki włoskiej prosciutto crudo oraz sera żółtego cheddar, ale możecie użyć swoich ulubionych gatunków. Natomiast jak zawsze zachęcam do użycia składników zdrowych (tradycyjne szynki) i dobrej jakości. Do przygotowania mini wrapów polecam też niezawodny przepis na domową tortillę, ale oczywiście możecie też użyć gotowych, kupnych.

Mini wrapy z tortilli z szynką i serem – przepis

Porcja

16 mini wrapów

Składniki

  • 2 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)
  • ok. 100 g serka twarogowego do smarowania
  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • 2 do 3 plasterków szynki prosciutto crudo
  • 4 plasterki sera żółtego np. cheddar
  • kawałek papryki czerwonej (na 8 cienkich pasków)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
  • tortillę posmarować ok. 50 g serka, rozsmarowując go równo na całej powierzchni, aż po brzeg
  • następnie układać na niej składniki, zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem (tam zamkniemy tortillę): najpierw liście sałaty, pozbawione grubego nerwu, następnie 1 do 1,5 plasterka szynki, 2 plasterki sera, na serze ułożyć 4 paseczki papryki oraz listki pietruszki, na koniec posypać wszystko szczyptą pieprzu i soli
  • tortillę zwijać ściśle i ciasno, tak by zamknęła się tam gdzie mamy kawałek brzegu z samym serkiem
  • to samo powtórzyć z drugą tortillą
  • następnie każdą tortillę ściśle zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a lepiej na dłużej
  • po tym czasie odwinąć tortillę z folii, za pomocą bardzo ostrego noża odciąć jej nierówne końce, a cały rulon podzielić na 8 części (lub tyle, ile uda nam się uzyskać, by zadowalała nas wielkość mini wrapa)
  • ułożyć na talerzu i podawać. Jeśli tortille mają być podane później to przykryć talerz folią i przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPaprykaSałataProsciuttoSery żółte
Przepis własny.