Botwinka

Botwinka

Szybka, sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, warzywami, zieleniną i jajkiem na twardo, zabielona śmietaną.

Zupa botwinkowa najlepsza jest wiosną, gdy mamy do dyspozycji świeżą botwinkę, czyli młode liście i korzenie buraka.

Poszczególne składniki zupy dodajemy etapami, aby warzywa nie były niepotrzebnie rozgotowane, a liście były świeże i zielone.

Botwinka

na porcje dla 6 osób

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 średnie buraki
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

do podania

  • 3 jajka

Wykonanie

  • buraki, ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler obrać i pokroić w średnią kostkę
  • z botwinki odkroić korzenie, wyszorować je, a jeśli skórka jest grubsza to obrać. Jeśli jest potrzeba, to pokroić, by wielkością odpowiadały warzywom
  • pokroić łodygi liści botwinki na kawałki, a osobno z grubsza posiekać same liście
  • ugotować jajka na twardo – wstawić do zimnej wody i gotować 8 min. od momentu zawrzenia
  • buraki, korzenie botwinki, marchew, seler i korzeń pietruszki włożyć do garnka i zalać wrzątkiem ok. 4 cm powyżej powierzchni warzyw. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz lubczyk i gotować przez 5 min.
  • po tym czasie dorzucić ziemniaki oraz łodygi botwinki i gotować kolejne 15 min.
  • następnie do zupy dorzucić liście botwinki i gotować jeszcze 5 min.
  • na koniec dodać do zupy ocet, posolić, popieprzyć i zabielić zahartowaną śmietaną (do śmietany dodać nieco zupy, dokładnie wymieszać i dopiero taką śmietanę wlać do zupy)
  • posiekać drobno świeży koperek i natkę pietruszki i dodać je do zupy
  • każdą porcję podawać z połówką jajka na wierzchu. Można też udekorować koperkiem

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)