Golden Hour, czyli złota godzina, to pora dnia po wschodzie oraz przed zachodem słońca, którą cechuje wyjątkowe światło – miękkie i o złotym odcieniu – stąd właśnie nazwa. Jest to światło bardzo cenione przez fotografów, szczególnie krajobrazowych, czy portretowych.
Fotografowanie w złotej godzinie stwarza całkiem nowe możliwości wykorzystania światła – światło wtedy nie tylko wspiera naszą scenę, ale może w niej zagrać wręcz główną rolę! Dla fotografów kulinarnych, plenery tworzone o tej magicznej porze mogą być zupełnie nowym polem do eksploatacji i pozwolą podkreślić scenę, potrawy i klimat w całkiem odmienny sposób.
Co cechuje światło w złotej godzinie? Jak najlepiej wykorzystać złotą godzinę w fotografii kulinarnej? Jak przygotować się do sesji w tych szczególnych warunkach oświetleniowych? Jak obrabiać zdjęcia wykonane w złotej godzinie? O tym właśnie jest ten wpis!
Kiedy jest i ile trwa złota godzina?
Czas trwania złotej godziny jest zależny od położenia geograficznego – może trwać od kilku minut do nawet kilku godzin. Im bliżej równika, tym krócej. Zależy także od pory roku.
W Polsce złota godzina trwa w grudniu po około 30 minut po wschodzie, a także przed zachodem słońca. Natomiast w czerwcu czas ten wydłuża się do około godziny i rano i wieczorem.
Co cechuje światło w złotej godzinie?
W tej szczególnej porze słońce jest nisko nad horyzontem co powoduje, co sprawia, że promienie docierają pod kątem i światło jest bardziej rozproszone i miękkie, równomiernie doświetla obiekty – nie grozi nam wtedy tak bardzo prześwietlenie, czy niedoświetlenie pojedynczych obiektów na zdjęciu.
Niskie położenie słońca powoduje też powstanie dłuższych, ciekawszych cieni i innych efektów takich jak rozbłyski, flary, podświetlenia czy obwódki światła wokół obiektów, szczególnie tych o niejednolitej budowie jak liściaste gałęzie, pierzaste trawy, półprzezroczyste tkaniny, przezroczyste szkło i napoje w nim, a także ludzkie włosy.
W kwestii temperatury barwowej światło jest wtedy cieplejsze – jak sama nazwa wskazuje, jest złote. Daje to możliwość budowania ciepłych scen.
Jak najlepiej wykorzystać złotą godzinę?
Uczyń światło bohaterem sceny:
- ujmij zachodzące lub wschodzące słońce w swojej scenie – w końcu kto nie uwielbia patrzeć na zachody lub wschody słońca?
- pozwól, żeby długie promienie wychodzące np. zza drzew delikatnie spływały na Twoją główną scenę
- fotografując pod światło stwórz efekty flary w kadrze. Flara to zjawisko fizyczne polegające na powstaniu rozbłysków gdy światło pada na soczewkę obiektywu pod odpowiednim kątem. Zwykle są to kolorowe kręgi, a ich kształt wynika z kształtu przesłony. Przeważnie stara się uniknąć efektu flary, bo psują one kontrast i wyrazistość zdjęć, jednak w szczególnych przypadkach mogą być urozmaiceniem zdjęcia i jego bohaterem
Wykorzystaj jak światło gra z materiałami i teksturami
- światło złotej godziny przenikające przez kieliszki, butelki lub półprzezroczyste napoje rozświetla je niezwykłym blaskiem i uatrakcyjnia scenę
- wykorzystaj liście, gałązki lub trawy, na których światło stworzy podobny efekt co na szkle – rozświetli je i będą niemal świecić
- zawrzyj w scenie elementy o chropowatej powierzchni – światło jeszcze bardziej uwydatni ich teksturę
Zagraj temperaturą barwową:
- jeśli chciałeś sfotografować scenę przedstawiającą potrawę i inne akcesoria w ciepłych barwach – brązach, beżach, pomarańczach, czerwieniach itp , to złota godzina jest tym, co dodatkowo ociepli scenę i zgra się z nią idealnie
- ciepły odcień światła pomoże Ci budować storytelling, czyli historię na zdjęciu – światło złotej godziny powoduje uczucie ciepła, pozytywnych chwil, beztroski, klimatu lata, odpoczynku i relaksu. Nic lepiej nie podkreśli scen mających przedstawiać leniwe popołudnie na łonie natury, piknik, klimat wakacji, ciepłą letnią aurę. Ponadto przytłumione, złote i otulające światło zachodzącego lub wschodzącego słońca kojarzy się z romantycznością i tajemniczością
Jak przygotować się do sesji w złotej godzinie?
- sprawdź kiedy jest wschód lub zachód słońca w wybranym miejscu i dokładnie określ czas trwania złotej godziny twoim regionie i o danej porze roku
- ta szczególna pora trwa bardzo krótko, dlatego trzeba być na miejscu pleneru odpowiednio wcześnie, by wszystko rozstawić i przygotować. Dobrze też mieć już w głowie plan kompozycji sceny. Idealnie jeśli jest szansa odwiedzić dane miejsce w złotej godzinie “na próbę” i poobserwować jak zachowuje się światło, kiedy pojawia, kiedy znika i z jakiego kąta pada
- zaplanuj wcześniej dodatkowe efekty, które chcesz uzyskać, jak rozbłyski, podświetlenia, flary i później szukaj ich ustawiając się odpowiednio do światła z aparatem
- odważnie fotografuj pod światło i sprawdzaj efekty, bo właśnie złota godzina jest do tych eksperymentów najlepsza!
- przez cały czas sesji zwracaj uwagę na kąt padania światła i oświetlenia głównych bohaterów sceny, gdyż światło zmienia się niezwykle dynamicznie. Łatwo przegapić moment gdy plama światła przeskoczy nam z naszego centrum sceny gdzieś na bok i cały nasz zamysł tego co miało być podkreślone światłem, a tego co ukryte w cieniu, runie
- rób dużo ujęć bo światło zmienia się dosłownie z minuty na minutę i każda chwila daje inny, ciekawy efekt
Jak obrabiać zdjęcia wykonane w złotej godzinie?
Aby w pełni wykorzystać to szczególne światło, należy nieco zmodyfikować sposób obróbki finalnych zdjęć:
- nie szukaj idealnego, naturalnego balansu bieli, tylko zachowaj cieplejszą temperaturę sceny – w końcu po to plener powstawał w złotej godzinie, by zdjęcie było ciepłe
- podbij ciepłe barwy takie jak żółcie, pomarańcze i czerwienie
- lekko rozjaśnij cienie, a przyciemnij jasne obszary, by wydobyć więcej szczegółów ze zdjęcia
- wyostrz i podkreśl obszary rozbłysków czy obwódek świetlnych na przedmiotach, aby były jeszcze bardziej wyraziste i kontrastowe
Analiza mojej sesji – złota godzina w fotografii kulinarnej w praktyce
Zobacz jak zbudowałam swoją scenę kulinarną fotografowaną właśnie w złotej godzinie. Jest to sesja letniego pikniku z ciastem truskawkowym w roli głównej.
- jako bohatera wybrałam elementy w ciepłych barwach – ciasto truskawkowe w odcieniach pomarańczu i brązu z czerwonymi truskawkami oraz pomarańczowo-czerwony napój, a także kosz czerwono-pomarańczowych owoców, czerwone i żółte kwiaty oraz serwetę w czerwoną kratkę
- fotografowałam pod światło by maksymalnie wykorzystać efekty złotej godziny: pokazać zachodzące słońce, stworzyć efekt flary, podświetlenia traw i drzew, podświetlenie nalewanego napoju
- scenę ustawiłam w ścieżce wśród traw, która kieruje wprost w stronę zachodu słońca i która biegnie zgodnie z jego promieniami
- finalne ujęcia obrobiłam stawiając na cieplejszy balans bieli, podkreśliłam ciepłe kolory, rozjaśniłam lekko ciemne obszary, a przyciemniłam jasne, aby wydobyć szczegóły sceny
Złota godzina stwarza nowe możliwości w budowaniu sceny i historii w fotografii kulinarnej. Uczy również w przyspieszonym tempie zrozumienia światła, tego jak ono się zachowuje i jaką gra rolę na zdjęciu, gdyż o żadnej porze dnia światło nie zmienia się tak dynamicznie, jak podczas złotej godziny. Gorąco zachęcam do eksperymentowania o tej porze dnia.