Zapiekany camembert z żurawiną i miodem - przepis
duże porcje dla 2 osób lub połówki dla 4 osób
Składniki
- 2 sery camembert, każdy o wadze ok. 120 g
- trochę oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
do podania
- konfitura z żurawiny
- miód
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
- piekarnik rozgrzać do 200ºC
- sery wypakować, a ich wierzch naciąć nożem w kratkę – robić to delikatnie, by naciąć tylko skórkę
- sery położyć w małym naczyniu żaroodpornym. Polecam je wyłożyć papierem do pieczenia – ogranicza to bałagan, jeśli ser się wyleje. Łatwiej je też wyjąć z naczynia
- wierzch każdego sera przesmarować lekko niewielka ilością oliwy, a następnie oprószyć tymiankiem, pieprzem i odrobiną rozmarynu
- wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 12 minut, by skórka się przyrumieniła, a środek stał płynny
- w międzyczasie na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie połamane na kawałki
- zapieczone sery wyłożyć na talerz i podawać z konfiturą żurawinową i miodem – każda kombinacja jest przepyszna i ma swój urok. Dodatkowo każdy ser posypać podprażonymi orzechami włoskimi. Najlepiej serwować zapieczone sery camembert w towarzystwie białego wina



