Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Zapiekany camembert z żurawiną i miodem

Zapiekany camembert z płynnym, ciepłym wnętrzem, podawany z konfiturą żurawinową lub miodem i orzechami włoskimi to jest po prostu poezja smaku! Całość rozpływa się w ustach a kombinacja smaku sera pleśniowego, słodkich dodatków oraz orzechowych nut gra razem cudownie. Do dopełnienia brakuje tylko dobrego, białego wina.

Idealna potrawa na przyjęcia, ale też na kameralny wieczór.

Zapiekany camembert z żurawiną i miodem - przepis

duże porcje dla 2 osób lub połówki dla 4 osób

Składniki

  • 2 sery camembert, każdy o wadze ok. 120 g
  • trochę oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

do podania

  • konfitura z żurawiny
  • miód
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • piekarnik rozgrzać do 200ºC
  • sery wypakować, a ich wierzch naciąć nożem w kratkę – robić to delikatnie, by naciąć tylko skórkę
  • sery położyć w małym naczyniu żaroodpornym. Polecam je wyłożyć papierem do pieczenia – ogranicza to bałagan, jeśli ser się wyleje. Łatwiej je też wyjąć z naczynia
  • wierzch każdego sera przesmarować lekko niewielka ilością oliwy, a następnie oprószyć tymiankiem, pieprzem i odrobiną rozmarynu
  • wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 12 minut, by skórka się przyrumieniła, a środek stał płynny
  • w międzyczasie na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie połamane na kawałki
  • zapieczone sery wyłożyć na talerz i podawać z konfiturą żurawinową i miodem – każda kombinacja jest przepyszna i ma swój urok. Dodatkowo każdy ser posypać podprażonymi orzechami włoskimi. Najlepiej serwować zapieczone sery camembert w towarzystwie białego wina

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)