by Katarzyna Anders

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i serem

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPaprykaZiemniakiKiełbasaSery żółteZapiekankiKuchnia polska

Najlepszy przepis na szybki obiad to zapiekanka . Tutaj z ziemniakami, kiełbasą i papryką, zapieczona pod żółtym serem. Sycące, proste danie, które zadowoli każdego.

Zapiekankę przygotowuje się błyskawicznie – podczas podsmażania kiełbasy i warzyw podgotowujemy krótki ziemniaki. A następnie całość zapiekamy tylko 20 minut. Przygotowanie całego obiadu zajmie nam tylko nieco ponad pół godziny!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i serem – przepis

Porcja

Forma ceramiczna prostokątna 30x20 cm. Porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 450 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 22% (opcjonalnie)
  • 120 g sera cheddar

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki/łódki. Następnie podgotować w osolonej wodzie przez 10 min.
  • w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół
  • na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Dodać sól, pieprz, rozmaryn i zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
  • do kiełbasy z warzywami dodać podgotowane ziemniaki i wymieszać. Jeśli chcemy, to dodać też śmietanę i przemieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą
  • na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut - aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPaprykaZiemniakiKiełbasaSery żółteZapiekankiKuchnia polska
Przepis własny.