by Katarzyna Anders

Udka z kurczaka klasyczne

Mięsa i rybyGrillKurczakDania z drobiu

Klasyczny, prosty i szybki przepis na udka z kurczaka pieczone na patelni. Udka są soczyste i lekko pikantne, paprykowe. To najłatwiejszy sposób na pyszny obiad. Jak nie mam pomysłu co przygotować, to przygotowuję właśnie te udka w papryce i czosnku.

Świetnie smakują podane z warzywami gotowanymi lub grillowanymi, a z pieczonymi ziemniakami stanowią bardzo sycący i konkretny (ale nie niskokaloryczny ;)) posiłek.

Zamrożone udka powinniśmy przed smażeniem całkowicie rozmrozić, aż do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie środek może się nie dopiec, bo czas pieczenia jest dość krótki.

Najlepiej użyjcie sprawdzonego kurczaka, np. zagrodowego, czy ekologicznego – jest przepyszny!

Udka z kurczaka klasyczne – przepis

Porcja

4 porcje

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

do podlewania

  • trochę wody

Wykonanie

  • udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar zwisającej skóry, ale nie obierać udek ze skóry
  • wymieszać pieprz, sól, paprykę słodka i ostrą
  • udka natrzeć mieszanką przypraw
  • rozgrzać patelnie, dać na nią masło klarowane i położyć udka skórą do dołu
  • obrać, pokroić na plasterki i od razu dorzucić na patelnie 3 ząbki czosnku
  • udka podsmażać kilka minut, do momentu gdy skóra będzie rumiana i złotobrązowa. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i znów podsmażać kilka minut, aż druga strona się mocno zarumieni
  • przewrócić udka ponownie, na stronę ze skórą do dołu, następnie dolać ok. 1 łyżkę wody i smażyć udka jeszcze ok. 20 do 30 minut, zależnie od wielkości udek, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodawać trochę wody

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyGrillKurczakDania z drobiu
Przepis własny