by Katarzyna Anders

Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką

MigdałyDeseryTruskawkiPłatki owsianeDesery zapiekaneBez glutenuBez jajek

Truskawkowe crumble, czyli truskawki zapiekane pod owsiano-migdałową, słodką kruszonką, to najlepszy deser na ciepło, w sezonie truskawkowym.

Kruszonka, dzięki temu, że zrobiona ze zmielonych płatków owsianych oraz mielonych migdałów jest zdrowsza niż zwykła, a także bezglutenowa (pod warunkiem użycia bezglutenowych płatków owsianych).

Crumble to też świetny sposób na nieco przejrzałe owoce, a smak pieczonych truskawek to coś wspaniałego :)

Truskawki pod kruszonką można podawać na ciepło lub na zimno, same lub z dodatkiem lodów waniliowych, jogurtu, bitej śmietany czy sosu waniliowego.

Obowiązkowo do spróbowania w sezonie na truskawki!

Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką – przepis

Porcja

owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżki cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka migdałów w płatkach

kruszonka

  • 90 g płatków owsianych
  • 30 g mielonych migdałów
  • 65 g zimnego masła
  • 65 g cukru

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe owoce przekroić je na pół
  • płatki owsiane zmielić jak najdrobniej - ja robię to w malakserze. Pod koniec płatki maja przypominać mąkę. Jeśli nie mamy gotowych mielonych migdałów, to również je zmielić
  • dodać cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować do połączenia składników - aż utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem
  • truskawki wymieszać z cukrami oraz odrobina soku z cytryny, na sam koniec dodając płatki migdałów
  • owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
  • deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkami jak lody, jogurt czy śmietana

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyDeseryTruskawkiPłatki owsianeDesery zapiekaneBez glutenuBez jajek
Przepis własny