Wytrawne muffiny z chleba tostowego to idealna, prosta przekąska na imprezę, która zachwyci każdego gościa. Te mini tosty są z szynką szwarcwaldzką, cheddarem, papryką, cebulą dymką i jajkiem, a wszystko jest pysznie zapieczone w piekarniku.
Dobrze smakują na zimno, ale na ciepło są po prostu wyborne! Dlatego jeśli chcecie je podać na imprezie, to przygotujcie formę z tostami wraz z plasterkiem szynki i mieszanką sera, papryki i dymki, a osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin. W odpowiednim momencie polejecie muffiny jajkiem i zapieczcie – na świeżo będą doskonałe.
Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możecie użyć innej dojrzewającej, wyrazistej w smaku – taką polecam. Ale może być też każda inna szynka, byle była cienko pokrojona. Podobnie zamiast cheddara możecie wykorzystać inne rodzaje sera żółtego.
Takie muffiny tostowe są również świetnym pomysłem na leniwe śniadanie na ciepło.