by Katarzyna Anders

Tarta francuska z budyniem i truskawkami

Tarty i krucheMigdałyCiasta, torty, tartyTruskawkiPrzyjęcia i imprezy

Pomysł na prosty i szybki deser letni z truskawkami – francuska tarta z budyniem, dodatkiem migdałów i dużą ilością truskawek. deser lekki, świeży i naprawdę szybki!

Dodatek migdałów sprawa, że całość jest niebanalna. Gorąco polecam wszystkim, którzy kochają budyń i truskawki.

Tarta francuska z budyniem i truskawkami – przepis

Porcja

Tarta wielkości około 34 na 20 cm

Składniki

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego

Masa migdałowa

  • 45 g migdałów (w dowolnej formie: całe, płatki, słupki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Budyń

  • 1 budyń waniliowy (40 g, tj. ilość na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g truskawek

Do posmarowania brzegów

  • około 1/2 roztrzepanego jajka

Do posypania

  • 20 g migdałów w płatkach, podprażonych
  • cukier puder

Wykonanie

  • migdały zmiksować w malakserze na gładką masę, dodając w trakcie cukier i masło - finalnie powinniśmy otrzymać pastę migdałową, która się dobrze smaruje
  • ciasto francuskie rozwałkować na wielkość około 39 na 25 cm, ułożyć na papierze, na blasze do pieczenia i zagiąć 2,5 cm rant, tak by na krawędziach była podwójna warstwa ciasta
  • spód, poza rantami, posmarować masa migdałową, natomiast ranty posmarować roztrzepanym jajkiem
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec aż spód będzie mocno rumiany, to jest przez około 25 minut. Następnie całkowicie go wystudzić
  • w międzyczasie przygotować budyń - odlać trochę mleka, a pozostałą większość zagotować z cukrem. następnie do gotującego się mleka wlać zimne mleko z rozmieszanym w nim budyniem. Mieszać intensywnie, wciąż gotując, aż do stężenia. Odstawić budyń do przestudzenia
  • gdy budyń będzie już chłodny, ale wciąż nie całkiem stężały to wyłożyć go na podpieczony spód i rozsmarować aż po ranty
  • na budyń wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki
  • na suchej patelni podprażyć do zrumienienia płatki migdałów
  • deser posypać z wierzchu płatkami migdałów i cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheMigdałyCiasta, torty, tartyTruskawkiPrzyjęcia i imprezy
Przepis własny inspirowany przepisem z Tinastausendschoen.de