by Katarzyna Anders

Tabbouleh – tradycyjna sałatka arabska

Sałatki i surówkiMiętaNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillCebulaOgórekPaprykaPomidoryKuskusSałatki wegetariańskieWegetariańskieFitKuchnia arabska

Świeża i lekka sałatka arabska, zwana również sałatką libańską, składająca się przede wszystkim z kuskusu i warzyw. Smaku dodaje duża ilość natki pietruszki, a także listki mięty oraz sok z cytryny.

Sałatka jest bardzo orzeźwiająca – polecam ją szczególnie na lekki i szybki posiłek. Świetnie nadaje się również na wynos, ponieważ można ją przygotować kilka godzin wcześniej.

Tradycyjnie, m. in. w Libanie i Syrii, tabbouleh podaje się na liściach sałaty rzymskiej i dekoruje ćwiartkami limonki.

Zamiast kuskusu można użyć ziaren bulgur. Natomiast w wersji bezglutenowej polecam użycie kaszy jaglanej.

Tabbouleh – tradycyjna sałatka arabska – przepis

Porcja

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 120 g kuskusu (lub w wersji bez glutenu: kaszy jaglanej)
  • 1 pomidor
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 20 listków mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Jeśli używamy kaszy jaglanej jako zamiennika bez glutenu: kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem - wtedy nie będzie gorzka. Następnie należy ją zalać ilością wody 2 razy większą niż ilość kaszy, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha, tj. ok. 15 min.
  • pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z czerwoną papryką
  • posiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymek
  • ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki soku
  • wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kuskusem
  • odstawić na 10 min, by smaki się "przegryzły", a następnie podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiMiętaNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillCebulaOgórekPaprykaPomidoryKuskusSałatki wegetariańskieWegetariańskieFitKuchnia arabska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na arabskie Tabbouleh. Informacje o Tabbouleh za Wikipedia.org