Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sorbet cytrynowy

Tradycyjny sorbet cytrynowy – orzeźwiający, soczysty, słodko-kwaśny. U mnie z nutą wanilii, która pasuje doskonale.

A ja zaczynam przygodę z maszyną do lodów, więc na blogu pojawią się nowe przepisy na chudsze lody, bo maszyna jest w stanie napuszyć nawet rzadkie masy. Jednak niezmiennie polecam Wam też moje stare przepisy na lody bez maszyny i mieszania oparte na ubitych puszysto śmietanach i jajkach lub mleku zgęszczonym – sprawdzają się doskonale. Znajdziecie je bez problemu w dziale lodów i deserów lodowych.

Podany przepis daje około 1 l sorbetu cytrynowego i cała ta ilość ma około 866 kcal.

Sorbet cytrynowy - przepis

ok. 1 l sorbetu

Składniki

  • 380 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 300 ml soku z cytryny (ilość po przecedzeniu, tj. sok wyciśnięty z 5 do 6 cytryn)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii z ziarenkami

Wykonanie

  • w garnku zagotować wodę, dodać do niej cukier, skórkę otartą z cytryny i wanilię. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru
  • płyn schłodzić i dodać do niego sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać
  • płyn wstawić do schłodzenia do lodówki, a przed wlaniem do maszyny do lodów dodatkowo schodzić w zamrażalniku przez około godzinę, by masa zaczęła się zamrażać. Tak mocne schłodzenie ułatwi i znacznie przyspieszy proces formowania lodów w maszynie
  • masę umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji producenta maszyny
  • gotowy sorbet podawać od razu lub przełożyć do pudełka i trzymać w zamrażarce
  • można go serwować posypany odrobiną skórki z cytryny, a jeszcze lepiej kandyzowanej skórki z cytryny

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)