Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sernik z kremem pralinowym na orzechowym spodzie

Niezwykły sernik na orzechowym spodzie, pokryty kremem pralinowym i posypany orzechami w karmelu. Jest intensywnie orzechowy o mocnym karmelowym posmaku. Zachwyci każdego fana orzechów laskowych i serników – to połączenie jest idealne!

Krem pralinowy powstaje ze zmiksowanych orzechów laskowych zatopionych w karmelu. Z tym przepisem łatwo ją przyrządzicie, choć oczywiście trzeba uważać na gorący karmel. Ale zaręczam – efekt jest tego wart!

Polecam Wam również sam kruchy spód z orzechów laskowych – stanowi doskonałą bazę dla sernika, nie namaka, ma cudowny orzechowy smak.

Krem pralinowy jest dość delikatny – przyrządzajcie ten sernik, tylko gdy możecie go przechowywać w lodówce i wyjąć tylko na czas serwowania. Jeśli potrzebujecie sernika, który może długo leżeć na stole to przejrzyjcie moje inne przepisy na serniki.

Sernik z kremem pralinowym na orzechowym spodzie - przepis

Tortownica 24 cm

Składniki

spód

  • 80 g orzechów laskowych, zmielonych drobno, ale nie na miał
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, zimnego
  • 65 g drobnego cukru do wypieków

masa serowa

  • 850 g sera twarogowego, zmielonego
  • 5 jajek
  • 220 g cukru, drobnego
  • 70 g mąki ziemniaczanej

pralina orzechowa

  • 250 g orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

krem pralinowy

  • 3/4 ilości z powyższej praliny orzechowej
  • 140 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

dekoracja

  • 1/4 ilości z powyższej praliny orzechowej

karmel do dekoracji

  • ok. 100 g cukru

Wykonanie

Pralina

  • w szerokim garnku lub patelni z grubym dnem wysypać cukier i podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać
  • gdy cukier osiągnie odpowiedni kolor to wyłączyć ogień, posolić karmel i wrzucić szybko wszystkie orzechy i intensywnie mieszać, tak by karmel pokrył je wszystkie. Trzeba być błyskawicznym bo karmel momentalnie zastyga
  • orzechy z karmelem wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i póki się da, to rozpłaszczyć. Bardzo uważać – karmel jest niezwykle gorący
  • zostawić do całkowitego wystudzenia

Spód

  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • orzechy laskowe zmielić drobno ale nie na miał
  • składniki kruchego spodu, czyli cukier, masło i mąkę przemieszaną z proszkiem szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera), na końcu dorzucając orzechy
  • ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
  • schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 20 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku

Masa serowa

  • jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
  • masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni lekko na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo)
  • gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić

Krem pralinowy

  • 1/4 wystudzonych orzechów w karmelu zachować w całości do dekoracji, a 3/4 orzechów w karmelu połamać na mniejsze części, wrzucić do malaksera i miksować przez kilka minut – najpierw zrobi się z nich drobny proszek, a po pewnym czasie zacznie tworzyć tłuste, kremowe „masło” – to właśnie chcemy osiągnąć. Zatem należy miksować tak długo, aż uzyskamy ten stan
  • gotowe masło orzechowe wstawić do lodówki, by nieco stężało – na minimum godzinę, ale można na całą noc
  • serek mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem i dodać do niego zimne, gęste masło. Krótko zmiksować, aż do połączenia i ponownie wstawić do lodówki, by krem stężał. Krem przed nakładaniem ma być mocno schłodzony

Dekorowanie sernika

  • na schłodzonym serniku rozsmarować około połowę kremu i wygładzić jego powierzchnię, a pozostałą połowę przełożyć do worka cukierniczego z tylką do dekoracji i wyciskać na powierzchni dekoracyjne „chmurki”. Polecam adapter do tylek – dzięki niemu użyłam dwóch rodzajów tylek – gładkiej oraz gwiazdki tworząc dwa rodzaje „chmurek”
  • sernik pokryty kremem mocno schłodzić – minimum godzinę, a najlepiej pokryć go kremem wcześniej i tak go przechowywać kilka godzin w lodwóce, przed ostateczną dekoracją
  • przygotować karmelowe ozdoby. W garnku z grubym dnem wsypać dowolną ilość cukru, ale najłatwiej będzie pracować z ilością około 100 g, jednak nie zużyjemy raczej całości. Cukier podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki rozprowadzić na nim gotowy karmel w duże, płaskie kształty oraz nitki, tworząc dekoracyjne formy. Przy całej operacji bardzo uważać, bo karmel jest niezwykle gorący. Karmelowe dekoracje zostawić do wystudzenia
  • pozostałą 1/4 orzechów w karmelu połamać i przesiekać z grubsza nożem
  • tuż przed podaniem posypać powierzchnię sernika orzechami w karmelu i ozdobić karmelowymi dekoracjami

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)