Sernik z kremem pralinowym na orzechowym spodzie - przepis
Tortownica 24 cm
Składniki
spód
- 80 g orzechów laskowych, zmielonych drobno, ale nie na miał
- 100 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, zimnego
- 65 g drobnego cukru do wypieków
masa serowa
- 850 g sera twarogowego, zmielonego
- 5 jajek
- 220 g cukru, drobnego
- 70 g mąki ziemniaczanej
pralina orzechowa
-
250 g orzechów laskowych
-
150 g cukru
-
szczypta soli
krem pralinowy
- 3/4 ilości z powyższej praliny orzechowej
- 140 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
dekoracja
- 1/4 ilości z powyższej praliny orzechowej
karmel do dekoracji
- ok. 100 g cukru
Wykonanie
Pralina
- w szerokim garnku lub patelni z grubym dnem wysypać cukier i podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać
- gdy cukier osiągnie odpowiedni kolor to wyłączyć ogień, posolić karmel i wrzucić szybko wszystkie orzechy i intensywnie mieszać, tak by karmel pokrył je wszystkie. Trzeba być błyskawicznym bo karmel momentalnie zastyga
- orzechy z karmelem wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i póki się da, to rozpłaszczyć. Bardzo uważać – karmel jest niezwykle gorący
- zostawić do całkowitego wystudzenia
Spód
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- orzechy laskowe zmielić drobno ale nie na miał
- składniki kruchego spodu, czyli cukier, masło i mąkę przemieszaną z proszkiem szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera), na końcu dorzucając orzechy
- ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
- schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 20 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
Masa serowa
- jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
- masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni lekko na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo)
- gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
Krem pralinowy
- 1/4 wystudzonych orzechów w karmelu zachować w całości do dekoracji, a 3/4 orzechów w karmelu połamać na mniejsze części, wrzucić do malaksera i miksować przez kilka minut – najpierw zrobi się z nich drobny proszek, a po pewnym czasie zacznie tworzyć tłuste, kremowe „masło” – to właśnie chcemy osiągnąć. Zatem należy miksować tak długo, aż uzyskamy ten stan
- gotowe masło orzechowe wstawić do lodówki, by nieco stężało – na minimum godzinę, ale można na całą noc
- serek mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem i dodać do niego zimne, gęste masło. Krótko zmiksować, aż do połączenia i ponownie wstawić do lodówki, by krem stężał. Krem przed nakładaniem ma być mocno schłodzony
Dekorowanie sernika
- na schłodzonym serniku rozsmarować około połowę kremu i wygładzić jego powierzchnię, a pozostałą połowę przełożyć do worka cukierniczego z tylką do dekoracji i wyciskać na powierzchni dekoracyjne „chmurki”. Polecam adapter do tylek – dzięki niemu użyłam dwóch rodzajów tylek – gładkiej oraz gwiazdki tworząc dwa rodzaje „chmurek”
- sernik pokryty kremem mocno schłodzić – minimum godzinę, a najlepiej pokryć go kremem wcześniej i tak go przechowywać kilka godzin w lodwóce, przed ostateczną dekoracją
- przygotować karmelowe ozdoby. W garnku z grubym dnem wsypać dowolną ilość cukru, ale najłatwiej będzie pracować z ilością około 100 g, jednak nie zużyjemy raczej całości. Cukier podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki rozprowadzić na nim gotowy karmel w duże, płaskie kształty oraz nitki, tworząc dekoracyjne formy. Przy całej operacji bardzo uważać, bo karmel jest niezwykle gorący. Karmelowe dekoracje zostawić do wystudzenia
- pozostałą 1/4 orzechów w karmelu połamać i przesiekać z grubsza nożem
- tuż przed podaniem posypać powierzchnię sernika orzechami w karmelu i ozdobić karmelowymi dekoracjami




