Przepis na idealny sernik baskijski, czyli Basque Cheesecake – słynny, niezwykle kremowy sernik z Hiszpanii, z San Sebastian. Ten sernik rozpływa się w ustach i zachowuje niemal jak krem, a nie stałe ciasto. To podobno najbardziej kremowy sernik na świecie i po spróbowaniu łatwo w to uwierzyć.
Jak zrobić najlepszy sernik baskijski?
Stosując się dokładnie do przepisu z pewnością wyjdzie Wam idealnie kremowe, aksamitne ciasto.
Najważniejsze to pamiętać o wysokim i mocnym kołnierzu z papieru podczas pieczenia – bowiem sernik bardzo rośnie, tylko po to by na końcu opaść do swojej pierwotnej wysokości. Kołnierz zabezpieczenia nam ciasto na tym etapie, by nie wypłynęło forma.
Natomiast druga istotna rzecz, to porządne schłodzenie sernika po upieczeniu – tak kremowe serniki wymagają stężenia po upieczeniu. To część procesu ich przygotowania. Sernik nieschłodzony w lodówce z pewnością się rozpłynie. Zatem należy pamiętać, by uwzględnić czas chłodzenia w przygotowaniu – serniki to nie są wbrew pozorom błyskawiczne wypieki, pomimo, że samo przygotowanie masy trwa krótko.
Jakiego sera użyć do sernika baskijskiego?
Oryginalny sernik powstaje z serka Philadelphia, jednak ja proponuje Wam “spolszczoną” wersję, na bardziej dostępnych składnikach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć serka Philadelphia – wtedy należy zastąpić nim twaróg serek mascarpone lub część serka mascarpone. Jednak ja polecam Wam kombinację z polskiego prawdziwego mielonego twarogu oraz mascarpone – poza łatwiejszą dostępnością dają też cudowny smak i aksamitną konsystencję.