by Katarzyna Anders

Sałatka z pęczaku, papryk i pietruszki

Sałatki i surówkiNatka pietruszkiGrillPaprykaPomidoryPęczakSałatki wegetariańskieWegetariańskieFit

Lekka i bardzo zdrowa sałatka z pęczaku, kolorowych papryk, pomidora i dużej ilości natki pietruszki. Pełna witamin i minerałów.

Sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu, czy na szybką przekąskę lub podwieczorek. Świetnie sprawdzi się jako sałatka na wynos, np. do pracy, czy na wycieczki.

Sałatka z pęczaku, papryk i pietruszki – przepis

Porcja

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 120 g pęczaku
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1 duży pomidor
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 ząbka czosnku

Wykonanie

  • pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, al dente. Następnie kaszę przestudzić
  • papryki pokroić w drobną kostkę
  • pomidora obrać i również pokroić z drobną kostkę
  • natkę pietruszki posiekać dość drobno
  • czosnek przecisnąć przez praskę
  • wszystkie składniki sałatki, tzn kaszę, wszystkie warzywa oraz oliwę, sok i przyprawy, dokładnie wymieszać
  • odstawić na kilka minut by sałatka się “przegryzła”
  • przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiNatka pietruszkiGrillPaprykaPomidoryPęczakSałatki wegetariańskieWegetariańskieFit
Przepis własny