by Katarzyna Anders

Ryż z jabłkami i koglem-moglem zapiekany pod bezą

DeseryRodzynkiJabłkaRyżCynamonDesery zapiekaneBez glutenuKuchnia polska

Ryż z jabłkami zapiekany pod bezą, to doskonały obiad na słodko, danie na podwieczorek lub deser. Jest łatwy w przygotowaniu, pożywny i bardzo smaczny.

Ryż z jabłkami i koglem-moglem zapiekany pod bezą – przepis

Porcja

Owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 120 g ryżu białego
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 400 g jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd, tj. 4 średnie jabłka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki waniliowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 25 g cukru

beza

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 65 g cukru

Wykonanie

  • jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, a te jeszcze na pół
  • zagotować wodę z mlekiem i szczyptą soli, wrzucić ryż i gotować ok. 15 min. lub dłużej na małym ogniu - do momentu aż ryż wchłonie niemal cały płyn i będzie miał gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania, gdy będzie gęstnieć, ryż trzeba od czasu do czasu mieszać, by się nie przypalił. Odstawić, by stygł
  • jednocześnie podczas gotowania ryżu, jabłka umieścić w garnku z grubym dnem lub na patelni, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny oraz rodzynki. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez 10 do 15 min. - do momentu aż jabłka zmiękną, a woda odparuje. Podczas prażenia od czasu do czasu przemieszać
  • do przestudzonego, gęstego ryżu dodać uprażone jabłka i wymieszać aż do połączenia - masa powinna być gęsta
  • żółtka ubić z cukrem na puszysty, jasny krem, a następnie dodać do mieszanki ryżu i jabłek i wymieszać - wtedy masa nieco się rozrzedzi i nabierze puszystości
  • formę ceramiczną wysmarować niewielką ilością masła i nałożyć do niej mieszankę ryżu, jabłek i żółtek. Wyrównać łyżką
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany
  • pianę wyłożyć na mieszankę ryżowo-jabłkową i równo rozprowadzić. Można zrobić ozdobne “czuby” łyżką. Można też pianę zamiast wykładania, wycisnąć szprycą cukierniczą, żeby było bardziej dekoracyjnie
  • włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C i piec przez 20 min., aż beza lekko się zarumieni
  • można podawać na ciepło lub na zimno

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryRodzynkiJabłkaRyżCynamonDesery zapiekaneBez glutenuKuchnia polska
Przepis własny.