Szarpana, czesana, czy wyczesana wieprzowina, to popularne, głównie amerykańskie danie, zwane tam Pulled pork. To pieczone powoli i w niskiej temperaturze mięso, które dzięki temu jest delikatne, miękkie i samo się rozpada.
Szarpana wieprzowina jest pyszna na ciepło, na obiad – w różnych sosach i np. z ziemniakami.
Ale jest rewelacyjna przede wszystkim do kanapek – ze zwykłych bułek, bagietek czy też do bułek hamburgerowych, w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis wymaga dłuższych przygotowań (marynowania kilka godzin) i długiego pieczenia (10 godzin), ale pracy jest przy nim bardzo mało i jest banalnie prosty.
Ze względu na specyfikę długiego pieczenia w niskiej temperaturze, czesana wieprzowina to danie idealne do wolnowarów, ale w piekarniku wyjdzie równie świetnie i łatwo. Wbrew pozorom, przy niższej temperaturze piekarnik nie zużywa wcale tyle energii. Poza tym raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie danie – zdecydowanie jest tego warte!