Zupa warzywna z jarmużem i ziemniakami - przepis
porcje dla 5 do 6 osób
Składniki
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera lub 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- 500 g ziemniaków
- 300 g jarmużu
- ok. 2 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3/4 łyżeczki lubczyku
- duża garść koperku
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu
zasmażka
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
- wszystkie warzywa umyć i obrać
- cebulę posiekać, korzeń marchewki, pietruszki i selera pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić w większa kostkę, a z jarmużu oderwać twarde łodygi i odrzucić, a liście porwać lub pokroić na małe kawałki
- w dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju lub masła klarowanego i wrzucić tam cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić marchew, pietruszkę i seler i jeszcze chwilę podsmażać
- dorzucić ziemniaki i zalać całość ok. 2 l wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, pieprz i sól. Gotować przez ok. 15 min.
- dodać liście jarmużu i gotować jeszcze 5 min.
- w międzyczasie posiekać koperek i zieloną pietruszkę
- w rondelku rozpuścić masło, po chwili dodać do niego mąkę i przyrumienić ją często mieszając – uważać aby nie przypalić zasmażki. Zasmażka ma być złota, a nie blada – to nadaje jej odpowiedni smak. Zasmażkę, gdy tylko się zezłoci, dodać do zupy i dokładnie zamieszać
- na koniec dodać do zupy koperek, natkę pietruszki oraz ocet i zamieszać. W razie potrzeby jeszcze dosolić

