Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i serem - przepis
Forma ceramiczna prostokątna 30x20 cm. Porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 350 g kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 22% (opcjonalnie)
- 120 g sera cheddar
Wykonanie
- ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki/łódki. Następnie podgotować w osolonej wodzie przez 10 min.
- w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół
- na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Dodać sól, pieprz, rozmaryn i zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
- do kiełbasy z warzywami dodać podgotowane ziemniaki i wymieszać. Jeśli chcemy, to dodać też śmietanę i przemieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą
- na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg


