Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami - przepis
na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 600 g brukselki (waga po oczyszczeniu. Przed to ok. 750 g)
- 600 g ziemniaków (waga po obraniu. Przed to ok. 750 g)
- 400 g kiełbasy śląskiej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
do posypania
- 100 g sera cheddar
Wykonanie
- ziemniaki obrać i pokroić na grube plasterki, a te jeszcze na pół. Ugotować je w osolonej wodzie przez ok. 14 minut
- każdej brukselce odkroić końcówkę głąba i obrać z zewnętrznych listków (2 do 3 listków), następnie mniejsze przekroić na pół, a większe na ćwiartki. Wrzucić brukselkę na wrzątek z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru (tylko tyle wody by prawie zakryła główki) i gotować od 6 do 8 min (zależnie od wielkości brukselek) bez przykrycia, a następnie przecedzić
- kiełbasę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, a następnie podsmażać kiełbasę aż do zrumienienia, tj przez kilka minut
- zrobić sos beszamelowy. W rondelu rozpuścić masło i dodać do niego mąkę, a następnie podsmażać ją aż uzyska zloty kolor. Wtedy natychmiast dolać mleko i mieszać dokładnie trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką i ponownie wymieszać
- do podsmażonej kiełbasy dodać ugotowane brukselkę i ziemniaki i całość doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać
- naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie przełożyć do niego brukselkę z ziemniakami i kiełbasą. Całość polać równomiernie sosem beszamelowym. Na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
