Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami - przepis
Naczynie żaroodporne owalne o wym. 31 na 24 cm. Na 4 do 6 porcji
Składniki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 brokuł
- 250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)
- 120 g sera żółtego cheddar
sos beszamelowy
- 25 g masła
- 15 g mąki
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
do wysmarowania formy
- 1/2 łyżeczki masła
Wykonanie
- obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
- na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem. Po chwili dorzucić mięso, doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i łyżką koncentratu pomidorowego i podsmażać przez około 10 minut. Jeśli mięso jest suche i koncentrat zbyt całość zagęścił to dodać łyżkę wody
- w międzyczasie ugotować makaron al dente
- również w międzyczasie podzielić brokuł na małe różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody na dosłownie 1 do 2 minut, a następnie przecedzić
- przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia. W tym daniu sos ma być dość rzadki, więc w razie potrzeby można dodać troszkę więcej mleka
- gdy makaron, mięso i brokuł będą gotowe, to na patelnię z mięsem dorzucić makaron i brokuł i wymieszać całość
- przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko masłem i zalać wszystko równomiernie sosem beszamelowym
- na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser i rozłożyć go równomiernie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
- gotową zapiekankę podawać na gorąco



