Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, papryką i serem - przepis
na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 400 g kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy
- 250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)
- 120 g sera cheddar
do posypania przed podaniem
- zielona cebula dymka
Wykonanie
- ugotować makaron al dente
- w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić papryki w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół
- na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Następnie dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
- do kiełbasy z warzywami dodać ugotowany makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą
- na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
- gotową zapiekankę posypać posiekaną, zieloną cebulą dymką i podawać
