Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią - przepis
Forma ceramiczna prostokątna 30x20 cm. Porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 200 g makaronu muszle (lub innego krótkiego np. penne czy kokardki)
- 1 średni bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
na wierzch zapiekanki
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 100 g sera feta
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie
- makaron ugotować al dente
- bakłażana i cukinię umyć i odciąć końcówki
- bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą (dodatkową, nie ma jej w składnikach) i zostawić na papierowym ręczniku na ok 10 min. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem sok który wypłynął
- bakłażana i cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Natomiast cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę
- na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i je zeszklić. następnie dorzucić bakłażana i cukinię i podsmażać je ok. 5 minut. Później dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i gotować całość na małym ogniu jeszcze ok. 8 min.
- do warzyw w sosie dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać
- naczynie do zapiekania przesmarować niewielka ilością oliwy i dać do niego makaron z warzywami. Równomiernie go rozłożyć
- na wierzchu ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki mozzarellę. Następnie rozkruszyć równomiernie ser feta. Na koniec posypać 2 łyżkami bułki tartej
- zapiekankę włożyć do piekarnia nagrzanego do 185°C i zapiekać przez ok. 25 min. – aż ser na wierzchu się zarumieni. Jeśli nie chce się przyrumienić można pod koniec włączyć termoobieg
- zapiekankę podawać na gorąco

