by Katarzyna Anders

Zabajone

DeserySylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyWinoDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuKuchnia włoska

Wspaniały i zarazem prosty, włoski deser z żółtek, cukru i słodkiego likieru. Zabajone (czy zabaglione, zabaione) pochodzi z Wenecji i jest grzechu warte! To trochę taki nasz kogel-mogel z alkoholem – kto uwielbia ten deser, będzie w pełni usatysfakcjonowany.

Ja użyłam do niego tradycyjnie włoskiego, słodkiego wina Marsala, które jest rodzajem wzmacnianego wina o zawartości alkoholu od 17 do 20%. Do zrobienia deseru możecie też użyć słodkich likierów np. Amaretto lub innych słodkich win wzmacnianych.

Sam deser składa się z minimalnej ilości składników, ale ważna jest technika wykonania – deser wymaga bardzo długiego ubijania w kąpieli wodnej – minimum 10 minut. Wtedy nabiera odpowiedniej puszystości i gęstości. Bo finalne zabajone nie jest lejące, a gęste – idealnie oblepia np. biszkopty czy owoce.

Najlepiej serwować go z biszkoptami, ciasteczkami Amaretti lub innymi kruchymi ciastkami. Świetnie smakuje też z owocami, np truskawkami czy figami.

Zabajone – przepis

Porcja

2 porcje

Składniki

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 ml wina marsala

do podania

  • biszkopty, ciasteczka amaretti lub owoce

Wykonanie

  • przygotować kąpiel wodną: przygotować garnek w niewielką ilością wody i postawić na palniku, a na najmniejszym ogniu. Do tego przygotować miskę, najlepiej szklaną, którą będziemy mogli umieścić na garnku, ale tak, by miska nie stykała się wodą, a jedynie od niej podgrzewała. Na razie nie dawać miski na garnek
  • żółtka wraz z cukrem umieścić w misce i ubijać mikserem, aż staną się puszyste i jasne. Wtedy zacząć dolewać wino, bardzo małymi partami, powoli, cały czas miksując
  • gdy wykorzystamy całe wino a krem będzie jednolity, postawić miskę na garnku i miksować przez minimum 10 minut, aż krem zgęstnieje, będzie puszysty i gładki
  • przelać krem do pucharków lub kieliszków i od razu podawać. Gdy krem postoi, to alkohol może się oddzielić od reszty - wtedy trzeba ponownie go wymieszać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeserySylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyWinoDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuKuchnia włoska
Przepis z Giallozafferano.it