Zabajone - przepis
2 porcje
Składniki
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 50 ml wina marsala
do podania
- biszkopty, ciasteczka amaretti lub owoce
Wykonanie
- przygotować kąpiel wodną: przygotować garnek w niewielką ilością wody i postawić na palniku, a na najmniejszym ogniu. Do tego przygotować miskę, najlepiej szklaną, którą będziemy mogli umieścić na garnku, ale tak, by miska nie stykała się wodą, a jedynie od niej podgrzewała. Na razie nie dawać miski na garnek
- żółtka wraz z cukrem umieścić w misce i ubijać mikserem, aż staną się puszyste i jasne. Wtedy zacząć dolewać wino, bardzo małymi partami, powoli, cały czas miksując
- gdy wykorzystamy całe wino a krem będzie jednolity, postawić miskę na garnku i miksować przez minimum 10 minut, aż krem zgęstnieje, będzie puszysty i gładki
- przelać krem do pucharków lub kieliszków i od razu podawać. Gdy krem postoi, to alkohol może się oddzielić od reszty – wtedy trzeba ponownie go wymieszać

