Woda cytrynowo-miętowa

Woda cytrynowo-miętowa

Orzeźwiająca woda z cytryną, miętą i lodem. To bardziej pomysł na wzbogacenie zwykłej wody, niż przepis, bo wykonanie jest banalnie proste. Natomiast efekt świetny, bo tak przygotowana zwykła woda o wiele lepiej orzeźwia i gasi pragnienie.

Woda z plasterkami cytryny i listkami mięty, w przezroczystym dzbanku, świetnie prezentuje się podczas przyjmowania gości. Na pewno ciekawiej niż zwykła butelka wody :)

Jeśli chcemy by była bardziej cytrynowa, to dodatkowo możemy do wody wycisnąć połówkę drugiej cytryny.

Natomiast w sklepach ogrodniczych możemy poszukać różnych rodzajów mięty. Ja spotkałam się z miętą cytrynową, pomarańczową, grejpfrutowa, jabłkową, truskawkową, ananasową, imbirowa, pieprzową, a nawet czekoladową. Jeśli uda Wam się takie dostać, to możecie poeksperymentować i zobaczyć jak różne rodzaje mięty zmienią smak wody. I która Wam najbardziej odpowiada :)

Woda cytrynowo-miętowa

dzbanek o pojemności ok. 1,6 l

Składniki

  • 1,2 l wody mineralnej
  • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna)
  • ok. 20 listków świeżej mięty
  • ok. 10 kostek lodu

Wykonanie

  • cytrynę dokładnie wyszorować, a następnie odkroić końcówki i pokroić na plasterki grubości ok 0,5 cm. Wyjąć pestki
  • do dzbanka wrzucić plasterki cytryny i listki mięty, a następnie wlać wodę. Wlanie wody do plasterków i listków spowoduje, że aromaty zaczną się uwalniać
  • odstawić na ok. godzinę, by woda nabrała smaku
  • przed podaniem wrzucić kostki lodu

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)