Wiosenne ciasteczka migdałowe - przepis
3 blachy tj. od 50 do 60 ciasteczek
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g mielonych migdałów
- 180 g zimnego masła
- 145 g cukru pudru
- 5 g cukru waniliowego
- 1 jajko
puree z malin do zabarwienia lukru
- 65 g malin (mogą być mrożone)
- ½ łyżeczki cukru
lukier
- 160 g cukru pudru
- 5 łyżeczek puree z malin
- ok. 8 do 10 łyżeczek soku z cytryny
Wykonanie
- składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie podzielić ciasto na 3 równe kule, zawinąć w folię i chłodzić je w lodówce ok. 30 do 40 minut
- po tym czasie wyjąć pierwszą kulę, rozwałkować na około 4 mm, wykrawać ciastka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy to robić jak najszybciej, gdyż im zimniejsze ciasto, tym łatwiej z nim pracować. Do tego ciasta polecam dość proste kształty – np. właśnie kwiatki, czy zwykłe kółka, ponieważ z tak kruchego ciasta, może być ciężko zrobić wymyślne kształty, jak np. zajączki
- ciasta piec w 190ºC przez 15 min lub aż zaczną się robić złote
- w międzyczasie wałkowac i wycinać kolejne partie ciastek, uważając by ciasta nie czekały zbyt długo na pieczenie poza lodówką – ciasto ma być ciągle schłodzone
- po upieczeniu ciastka studzić chwilę na blasze, a następnie na kratce
- teraz przyrządzamy puree z malin – ta ilość składników powinna nam dać właśnie ok 5 łyżeczek puree, których potrzebujemy do lukru
- maliny umieścić w garnuszku razem z ½ łyżeczki cukru i zacząć podgrzewać
- malin nie gotować a jedynie podgrzać by puściły cały sok i stały się bardzo miękkie. Potrwa to kilka minut
- wtedy dokładnie przetrzeć maliny przez sito
- cukier puder połączyć z puree z malin i sokiem z cytryny i dobrze utrzeć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- wystudzone ciasta lukrować dość grubą warstwą lukru – dla intensywniejszego koloru
- gdy lukier całkiem wyschnie, przechowywać ciastka w zamkniętej puszce

