Wieniec drożdżowy piernikowy z czekoladą - przepis
Wieniec średnicy ok. 30 cm
Składniki
Ciasto
- 160 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 15 g drożdży, świeżych
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g masła, roztopionego i wystudzonego
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie
- 50 g masła, miękkiego
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 100 g czekolady mlecznej
Lukier
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ok. 1 łyżeczki wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
- do mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać ok. łyżki mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce – aż rozczyn urośnie
- w misce umieścić mąkę, dodać rozczyn, jajka oraz sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie
- ciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi objętość – tj. na ok. godzinę
- wyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną mąką i dalej podsypując delikatnie mąką, rozwałkować je na prostokąt wielkości ok. 35 na 50 cm
- przygotować nadzienie: wymieszać cukier z cynamonem i przyprawą piernikową, a czekoladę pokroić w drobną kostkę
- na całej powierzchni ciasta delikatnie rozsmarować miękkie masło, następnie posypać równomiernie cukrem z przyprawą i cynamonem, a następnie wysypać równomiernie kawałki czekolady
- ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, tak, by uzyskać roladę długości 50 cm. Następnie ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa długie kawałki – po przecięciu zobaczymy przekrój – nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać długi „warkocz” z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Oba końce „warkocza”połączyć ze sobą, tak, by uzyskać wieniec – końcówki estetycznie skleić i zawinąć pod spód
- gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 do 20 min do podrośnięcia
- następnie wstawić wieniec do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez 30 do 35 minut – do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliło
- upieczony wieniec przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie polukrować. Dokładnie utrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Polać wieniec strużkami lukru
- wystudzony wieniec z zastygniętym lukrem szczelnie przykryć, by ciasto nie wysychało

