Wiejskie ciasto z gruszkami - przepis
na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 195 g drobnego białego cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 45 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 2 średnie gruszki
- 55 g orzechów włoskich
- 60 g rodzynek
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem
- miksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamon, sok, miód
- dodać orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką, a na koniec delikatnie wmieszać kawałki gruszek
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto
- piec w 180ºC przez ok 95 min lub do suchego patyczka
- gdy ciasto będzie się zbyt rumienić, przykryć je z góry folią aluminiową
- jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

