Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Klasyka idealnego deseru – soczyste truskawki w słodkiej czekoladzie. Proste i niezawodne.

Robiąc ten deser można po prostu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Natomiast jeśli chcemy by czekolada miała ładny połysk i była bardziej wytrzymała, to należy ją utemperować. Instrukcję i porady jak to zrobić, znajdziecie w tym wpisie z działu porad.

Truskawki w czekoladzie

na 25 truskawek

Składniki

  • 25 sztuk truskawek, ładnych i jędrnych
  • 150 g mlecznej czekolady

Wykonanie

  • szypułek nie odrywać – zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać truskawki oraz na ozdobę. Dlatego warto by do deseru wybrać naprawdę ładne truskawki. Natomiast warto dociąć końcówki szypułek (sam wystający ogonek) tak, by dało się postawić truskawki na szypułkach
  • truskawki umyć i zostawić do całkowitego osuszenia na papierowym ręczniku. Bardzo ważne jest by truskawki były całkowicie suche
  • truskawki schłodzić przez minimum 15 minut w lodówce
  • jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko rozpuścić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda
  • jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisie
  • schłodzone truskawki chwytać za szypułki i maczać w roztopionej czekoladzie
  • ustawiać na talerzu na szypułkach. Jeśli mamy problem ze stabilnym ustawieniem owoców, to można wbijać w truskawki, w sam środek szypułki, wykałaczki, trzymając za nią, maczać truskawki w czekoladzie, a następnie wbijać wykałaczki np. w połówkę twardego jabłka i w ten sposób zostawiać truskawki do stężenia
  • truskawki odstawić w chłodne miejsce do stężenia (najlepiej nie do lodówki, bo czekolada nam zmatowieje)
  • truskawki można podawać na paterze lub każdą z osobna umieścić w ozdobnych papierkach na czekoladki
Truskawki w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)